Witam. Dawno się nie bawiłem w OC z dobrą dekadę. Ostatnio kręciłem jeszcze starego Xeona E5450. Jestem po modernizacji na AMD i stąd moje pytanie. Jakie ustawienia na początek? Najbardziej chodzi mi o napięcia( W necie nie za wiele informacji jest o tej płycie). Jeśli potrzebne byłyby screeny Biosu itp nie ma problemu. Nie chce sam cudować żeby nic nie popalić. Chciałbym wycisnąć jak najwięcej. Wiem ,że sam będę musiał to zrobić obserwując PC. Będę bardzo wdzięczny
Więc wymień procesor, masz kiepski bez wielowatkowości. Hertzami nie przeskoczysz tego. OC nie ma wielkiego sensu w Twoim zestawie, nie dopłacaj do lepszego chłodzenia i płyty. Ten model płytki jest stosunkowo budżetowy i nienajlepiej znosi podkręcanie. Ktoś tu na forum na niej podkręcał i powyżej 200 już się zaczynało to grzać mocno. Do + 100-200 powinieneś dać radę samymi zegarami bez napięć.
No i możesz skorzystac z Ryzen Mastera, a nie BIOS katować na start.
Jak podkręcać procesory AMD Ryzen za pomocą aplikacji Ryzen Master | ITHardware
No kiepski.
Główna róznica pomiędzy 3600 i 3500 to właśnie liczba watków 3600 ma 12, 3500 6.
Niby syntetycznie i w średnim FPS różnica nie jest duża, ale… w najnowszych grach wychodzą cuda 3500 ma zwykle gorszy 1 i 0,1% FPS od 3300, więc nie jest to “dobry” procesor przez 6 wątków vs 8 vs 12. Nowe gry raczej nie będą optymalizowane pod mniej, a raczej wiecej wątków, czyli chcąc “wyciagnąć wiećej”, to lepiej postawić na inny procesor, a nie inwestować w chłodzenie i płyty do kręcenia.
Z dzisiejszych procków, zarówno Intela jak i AMD niewiele już da sie wycisnąć, a ewentualny zysk zamyka w kilku procentach jak masz szczęście. Dzisiaj generalnie lepiej kręcić pamięciami, ale na to trzeba mieć czas i cierpliwość. Zostaje Ci tylko wymiana na model z większą ilością wątków.
A spalić dzisiaj procesor jest naprawdę ciężko. Jest masa zabezpieczeń przed takimi awariami i tylko niepoprawny montaż może coś uszkodzić.
No ale bez przesady, to nie jest procesor “bez wielowątkowości”.
Do gier, to jasne, że im więcej, tym lepiej, ale do wszystkiego innego, to naprawdę fajny procesor jest.