S.M.A.R.T dysku - pomoc w odczytaniu

Cześć, mam problem z dyskiem (magazyn) zaczynają mi sypać się z niego błędy i spadły transfery dość mocno. Z racji że jest on już dosyć długo używany chciałbym poprosić kogoś o odczytanie ze smarta jego hmm kondycji? Chciałbym się dowiedzieć czy jest on jeszcze bezpieczny do przechowywania jakichkolwiek danych.

Po ilości błędów pozycjonowania głowicy wnoszę, że jest uszkodzony, ale poczekaj na @Dimatheus :wink:

Pobierz hard disk sentinel trial i będziesz miał informacje jak na tacy

1 polubienie

wykersik :wink: ?

Co to ?? :stuck_out_tongue:

Jak dla mnie jest tu tyle błędów, że dysk nadaje się do kosza. Błędy odczytu, błędy głowicy, błędy crc.

Masz na myśli zakładkę S.M.A.R.T.? Czy to nie to samo co informacje o dyskach w darmowym Speccy?

Chodzi mi pierwsza stronę i informacje na temat wydajności i żywotności plus opis w zielonym polu.

Dysk serwerowy? 30000 godzin to sporo.

3,5 roku. Czy to dużo? Kolega w końcu pisał.

Dysk nadaje się do utylizacji. Rób kopię zapasową, póki jeszcze możesz. Kupuj nowy dysk.

Ale to jest praca non-stop , wynik trudny do uzyskania w warunkach domowych.

Hej,

Trzeba pamiętać, że to dysk od Seagate-a, czyli parametr 01 (błędy odczytu) jest pokazywany w inny sposób. Nie ma możliwości, żeby na dysku wystąpiło oprawie 140 000 000 operacji błędnego odczytu. Potwierdza to parametr C3 o dokładnie takiej samej wartości RAW.

Na początek wymieniłbym kabel sygnałowy SATA łączący dysk z płytą główną. Monitorowałbym też temperaturę, bo ona może być winowajcą. I koniecznie w systemie operacyjnym wykonałbym skanowanie powierzchni dysku, czyli komendę:

chcdsk e: /f /r

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2641432/check-your-hard-disk-for-errors-in-windows-7

Pozdrawiam,
Dimatheus

Czy ja wiem czy 3,5-lata to taki wyczyn. W końcu dysk jest w komputerze. Kolega musiałby napisać ile lat ma ten dysk.

Chciałbym podziękować wszystkim za tak dużo odpowiedzi.
Dysk ma 8 lat, więc przebieg nie wydaje się jakiś przerażający tym bardziej że komputer był często na chodzie przez 3-4 dni w ciągu… i tak jego żywotność mnie zaskakuje. Już jakiś czas przestałem na nim trzymać ważne, dane… teraz służy bardziej jako bufor.
Co do problemu, wymieniłem kabel sata bo był to oryginalny kabel który dostałem z dyskiem czyli też miał 8 lat przebiegu. O dziwo wszystko wróciło do normy, błędy się nie sypią, transfery wróciły do normy…
@Dimatheus
Temperatury są ok, stałe 32 stopnie.
Zrobiłem też skanownanie powierzchni dysku i pokazało że wszystko ok.
W każdym razie jeszcze raz dziękuje za pomoc, będę oczywiscie stale monitorował stan dysku bo wiadomo - staruszek w każdym momencie może paść, ale no wykorzystam go do ostatniej sekundy :smiley:

Smart wykazuje skoki temperatury dysku powyżej 50 stopni, jak i przepływ powietrza też podobnie wykazuje . Jeśli po skanowaniu powierzchni dysku, temperatura nie zwiększyła się zbytnio np. powyżej 40 czy 50 stopni to dobrze. Takie rzeczywiste skoki temperatury dysku, mogły by sugerować że jest ciepło w budzie przynajmniej w obszarze umiejscowienia dysku, albo sam dysk zaczął wytwarzać temperaturę. Jeśli wymiana kabelka dała pozytywny rezultat można się cieszyć. Smart wykazuje dosyć dużą liczbę godzin przepracowane i pomimo że nie wykazuje realokowanych czy niestabilnych sektorów. Można by profilaktycznie zrobić skan programem wykazującym sektory o dłuższym odczycie w jakim są stanie np. MHDD. Instrukcje można wyszukać w necie, z tym że nie jest to konieczne i decyzja należy do użytkownika czy będzie chciał się upewnić co do stanu sektorów, bo sam smart nie wykazuje sektorów o dłuższym odczycie.

1 polubienie

Sam też mam dysk w lapie, który ma już ponad 70 000 godzin przejechane i działa bezproblemowo. :smiley:

Czyli jednak błędy CRC.

1 polubienie