Witam, mam dość irytujący problem z monitorem podłączonym przez złącze D-Sub czyli VGA, jak jest podłączony przez HDMI to tak się nie dzieje tylko przez HDMI mam mniejszą rozdzielczość i wolę korzystać z Full HD na D-Sub, problem polega na tym że np. otworze sobie jakieś zdjęcie i powiększę na cały ekran to monitor automatycznie mi się trochę ściemni, to samo jest z YouTube na pełnym ekranie. Bardzo irytujące to jest. Co może być przyczyną tego? Czy to może być jakaś funkcja monitora LG 22MP55 ? Widzę że system ma bardzo dużą kontrolę nad monitorem podłączonym przez złącze D-Sub. System to Windows 7.
CYTAT: “przez HDMI mam mniejszą rozdzielczość” ?? Niemożliwe wręcz. Coś sporo namieszałeś, sprawdzałeś w panelu sterowania opcję “zarządzanie energią”? Ustaw na stałe aby się nic nie wyłączało (jeśli się znasz, to na początek w BIOS/UEFI - Zakładka Power, końcówki nie podam, różnie producenci to nazywają)
Podaj producenta i model płyty (Main Board), karta graficzna również wskazana.
Płyta główna jest Gigabyte, grafika zintegrowana, sterowniki są systemowe, no na HDMI mam na ekranie po bokach czarne paski, dopiero jak wezmę w ustawieniach monitora funkcję Panorama to mi go rozciągnie, ale wtedy wszystko jest takie “spłaszczone” dlatego wolę D-Sub
Już wiem co było przyczyną a mianowicie nowe monitory LG mają funkcję oszczędzania energii i była ustawiona na poziom Średni zamiast na Wyłączone a jest jeszcze jeden poziom Wysoki. Także to monitor sam zmieniał jasność w zależności od tego co było wyświetlane.