jak w temacie,wogóle win Xp nie chce się załadować(wcześniej nie było problemów),w połowie ładowania następuj restart.
wsadziłem do niego inny,sprawny zasilacz-nie pomogło
inną sprawną pamięć-nie pomogło
do windowsa nie mam się jak dostać
wcześniej zainstalowany był win98,od 5dni jest XP.
w komputerze od paru miesięcy co jakiś czas wieszała się klawiatura i mysz i trzeba było restartować,ale problem pojawiał się rzadko.
poza tym wszystko było ok.
Piwollo
(Piwollo)
29 Styczeń 2007 19:49
W którym momencie sie restartuje?
Podmien explorer.exe
Wchodzisz do konsoli ozdyskiwania i piszesz:
expand X:\i386\explorer.ex_ c:\Windows\explorer.exe
bios wczytuje normalnie?? nie ma jakichś innych dźwięków z głośniczka biosu?? włóź płyte do napędu i odpal ją w biosie
Joan
(Joan Sunshine)
29 Styczeń 2007 20:16
Jak awaryjny? Działa? Jeśli tak to:
Zdejmij reset na rzecz BSOD w Panelu sterowania > System > Zaawansowane > Uruchamianie i odzyskiwanie > odptaszyć Automatycznie uruchom ponownie . Jak system wyświetli BSODa, spiszesz z niego dane (kod błędu z nazwą pliku pod spodem) i wrzucisz je tutaj.
Przeczytaj to: KLIK i wklej zawartość plików minidump
ale ja nic nie mogę zrobić,ponieważ czy włączę ładowanie awaryjne,czy zwykłe,to po 3s. automatycznie się resetuje komp i nie ma żadnych informacji,poza logiem XP
Joan
(Joan Sunshine)
29 Styczeń 2007 20:40
Chodzi konkretnie o moment, kiedy już “idzie” pasek XP? Czy wcześniej?
Wejdź do konsoli odzyskiwania (bootujesz kompa z płyty XP, potem wybierasz R) i zapodaj komendy fixboot i fixmbr
Joan:
Chodzi konkretnie o moment, kiedy już “idzie” pasek XP? Czy wcześniej? po wyborze trybu,wczytuje się system(pojawia się logo XP z tymi śmigającymi kwadracikami) i następuje restart. Wejdź do konsoli odzyskiwania (bootujesz kompa z płyty XP, potem wybierasz R) i zapodaj komendy fixboot i fixmbr
zastanawiam się,czy nie oddać kompa jutro do serwisu,bo nie znam się na rozwiązywaniu problemów,poza tymi podstawowymi, a ten jest z gatunku niestandardowych,chyba że jest do przejścia dla laika,to mogę spróbować,tylko prosiłbym o opis postępowania(chyba że wszystko zostało już napisane:)
Sokol121
(Sokol121)
29 Styczeń 2007 21:01
Miałem zupełnie podobnie. Winą był uszkodzony format plików na dysku a konkretnie plik ntfs.sys. Ale nie dziłała mi konsola odzyskiwania i użyłem linuxa do sformatowania partycji.
koksi
(Koksi 1990)
29 Styczeń 2007 21:16
istnieje prawdopodobieństwo że masz uszkodzoną taśmę od dysku
ps powiedz mi czy miales wczesniej problemy z na przyklad zapetlajacymi albo zacinajacymi sie animacjami w grach czy w filmach jesli tak to na 90% j.w
ak6
(ak6)
29 Styczeń 2007 21:18
Ermes
(Wojtekgadzinski)
29 Styczeń 2007 21:26
Miałem taki sam problem, a rozwiazanie było banalne…
Najprawdopodobniej masz uszkodzony system plików na dysku.
W takim przypadku wystarczy podłączyc dysk do innego kompa z windą na slave i w starcie:
Uruchom >> cmd >> chkdsk [D] /f /r
czekasz chwile aż wszystko ponaprawia i powinno śmigać jak marzenie
chyba że zrobi to bardzo szybko w 5 min to wtedy chyba będziesz musiał szukać rozwiązania gdzie indziej
rixx
(Edlib)
30 Styczeń 2007 02:09
to samo możesz zrobić za pomocą konsoli odzyskiwania - wystartuj z płytki jak do instalacji, na pierwszym lub drugim ekranie instalator
zapyta cię czy chcesz jej użyć przez naciśnięcie r, naciśnij i kiedy
pojawi się konsola wpisz numer, który konsola ci wyświetli przy twojej
partycji(zazwyczj 1) i enter(chyba, że używasz hasła-musisz wpisać i hasło); teraz możesz już wpisać podane polecenia - chkdsk /f /r itd.
po każdym enter i restart; choć jeśli pasek startuje wskazywałoby to na problemy z plikiem(np. ntoskrnl), a nie sektorem rozruchu czy mbr-wtedy
system nie mógłby w ogóle zamontować dysku - zacznij więc od chkdsk