Samoczynne restartowanie kompa podczas ładowania się XP

jak w temacie,wogóle win Xp nie chce się załadować(wcześniej nie było problemów),w połowie ładowania następuj restart.

wsadziłem do niego inny,sprawny zasilacz-nie pomogło

inną sprawną pamięć-nie pomogło

do windowsa nie mam się jak dostać

wcześniej zainstalowany był win98,od 5dni jest XP.

w komputerze od paru miesięcy co jakiś czas wieszała się klawiatura i mysz i trzeba było restartować,ale problem pojawiał się rzadko.

poza tym wszystko było ok.

W którym momencie sie restartuje?

Podmien explorer.exe

Wchodzisz do konsoli ozdyskiwania i piszesz:

expand X:\i386\explorer.ex_ c:\Windows\explorer.exe

bios wczytuje normalnie?? nie ma jakichś innych dźwięków z głośniczka biosu?? włóź płyte do napędu i odpal ją w biosie

Jak awaryjny? Działa? Jeśli tak to:

Zdejmij reset na rzecz BSOD w Panelu sterowania > System > Zaawansowane > Uruchamianie i odzyskiwanie > odptaszyć Automatycznie uruchom ponownie. Jak system wyświetli BSODa, spiszesz z niego dane (kod błędu z nazwą pliku pod spodem) i wrzucisz je tutaj.

Przeczytaj to: KLIK i wklej zawartość plików minidump :slight_smile:

ale ja nic nie mogę zrobić,ponieważ czy włączę ładowanie awaryjne,czy zwykłe,to po 3s. automatycznie się resetuje komp i nie ma żadnych informacji,poza logiem XP

Chodzi konkretnie o moment, kiedy już “idzie” pasek XP? Czy wcześniej?

Wejdź do konsoli odzyskiwania (bootujesz kompa z płyty XP, potem wybierasz R) i zapodaj komendy fixboot i fixmbr

zastanawiam się,czy nie oddać kompa jutro do serwisu,bo nie znam się na rozwiązywaniu problemów,poza tymi podstawowymi, a ten jest z gatunku niestandardowych,chyba że jest do przejścia dla laika,to mogę spróbować,tylko prosiłbym o opis postępowania(chyba że wszystko zostało już napisane:)

Miałem zupełnie podobnie. Winą był uszkodzony format plików na dysku a konkretnie plik ntfs.sys. Ale nie dziłała mi konsola odzyskiwania i użyłem linuxa do sformatowania partycji.

istnieje prawdopodobieństwo że masz uszkodzoną taśmę od dysku

ps powiedz mi czy miales wczesniej problemy z na przyklad zapetlajacymi albo zacinajacymi sie animacjami w grach czy w filmach jesli tak to na 90% j.w

Sprawdź też kondensatory na płycie głównej.

http://www.edw.com.pl/index.php?module= … =151&meid=

Miałem taki sam problem, a rozwiazanie było banalne…

Najprawdopodobniej masz uszkodzony system plików na dysku.

W takim przypadku wystarczy podłączyc dysk do innego kompa z windą na slave i w starcie:

Uruchom >> cmd >> chkdsk [D] /f /r

czekasz chwile aż wszystko ponaprawia i powinno śmigać jak marzenie :slight_smile:

chyba że zrobi to bardzo szybko w 5 min to wtedy chyba będziesz musiał szukać rozwiązania gdzie indziej :slight_smile:

to samo możesz zrobić za pomocą konsoli odzyskiwania - wystartuj z płytki jak do instalacji, na pierwszym lub drugim ekranie instalator

zapyta cię czy chcesz jej użyć przez naciśnięcie r, naciśnij i kiedy

pojawi się konsola wpisz numer, który konsola ci wyświetli przy twojej

partycji(zazwyczj 1) i enter(chyba, że używasz hasła-musisz wpisać i hasło); teraz możesz już wpisać podane polecenia - chkdsk /f /r itd.

po każdym enter i restart; choć jeśli pasek startuje wskazywałoby to na problemy z plikiem(np. ntoskrnl), a nie sektorem rozruchu czy mbr-wtedy

system nie mógłby w ogóle zamontować dysku - zacznij więc od chkdsk