Od niespełna 3 tyg. mam pewien problem , a mianowicie dopadają mnie samoczynne restarty komputera. Zdarzają się one bardzo rzadko , nie ma reguły czasowej . Pierwsza moja uwaga od razu skupiła się na zasilaczu , lecz te restarty nigdy nie wystąpiły podczas grania w jakąś wymagającą grę zawsze było ok , zdarzały się tylko wtedy jak np. drukowałem , słuchałem muzyki , przeglądałem ogólnie dysk oglądałem zdjęcia … nigdy nie zdarzyło się to przy jakimś wymagającym programie czy też jak już wcześniej wspomniałem grze. Pomyślałem aby przeinstalować system z zastosowaniem formatowania dysku. Wszystko było ok … do czasu kiedy znów się przytrafiły ;/. Także reinstalacja systemu nie pomaga. Kolejną rzeczą którą postanowiłem zrobić to wyczyścić jednostkę centralną z kurzu , choć robię to regularnie. Docisnąłem wszystkie wtyczki itp. Następnie przetestowałem pamięć RAM programem MEMTEST …wykazał 0 Errors. Dla pewności zrobiłem kolejny test pc programem BURNTEST … wykazał błędy w napędzie ? … sam nie wiem co dalej mogę zrobić … .straciłem już pomysły …
Przypomniałeś mi pewien komputer, który trafił do mnie do naprawy. Miał dokładnie taki sam problem resetował się zupełnie bez powodu, całkowicie samoczynnie, czasem nawet przed uruchomieniem systemu, a innym razem po godzinie pracy. Nikt nie wiedział czemu. Okazało się że posiadał uszkodzony panel dotykowy z przodu obudowy, odpowiedzialny za włączanie/resetowanie komputera i kilka kontrolek.
A co do Twojego problemu jeśli nie masz panelu dotykowego w obudowie:)
Wszystko zależy od tego jaki jest ten reset.
Jeśli komputer zawiesza się na chwile i wyłącza to pewnie dysk twardy
Jeśli natychmiastowo to może być wszystko
Testuj po kolei wszystko, jak się zresetuje - to bierz się za kolejny podpunkt:
sprawdź czy się nie przegrzewa np: programem typu speedfun
odłącz wszystkie sprzęty, drukarki aparaty, kamery czy dyski zewnętrzne zostaw tylko podstawowe
spróbuj uruchomić inny system na nim chociażby Linuksa z płyty, jeśli reset nastąpi to znaczy że wina sprzętu
potem sprawdź ram, wyciągnij jedną kość i sprawdź potem wpakuj z powrotem i wyciągnij drugą.
napędy raczej nie wpływają na to wiec możesz założyć że są w porządku
jeśli masz coś podpięte pod PCI to też odłącz i sprawdź
Jak to nie pomoże to wina płyty głównej, karty graficznej, zasilacza lub jakaś totalna pierdoła.
Najgorsze jest to że te restarty są bardzo rzadkie … czasem przez dwa trzy dni nic się nie stanie … jeszcze jedna kwestia przyszła mi do głowy a mianowicie ustawienie Blue screena , być może uda się odczytać co to za błąd mógł wystąpić …
coś czuję że faktycznie to może być drobna pierdołka …
choć z tym napędem aż tak na 100% pewien nie jestem gdyż kiedyś przy odpaleniu np: BurnFree zaciął mi się PC … zrobiłem restart i po poźniejszym uruchomieniu systemu gdy wszedłem do folderu mój komputer napędu tego nie było … być może jednak coś z tym napędem ? … .
wynikiem przy temp3 na w miarę nowych płytach głównych nie ma się co przejmować. SpeedFun przy tej wartości pokazuje z reguły głupoty
Nie ma się czym przejmować.
Skoro resety występują tak rzadko to bardzo ciężko to zdiagnozować. Nic nie poradzę musisz skrupulatnie sprawdzić wszystkie podzespoły, ale przede wszystkim sprawdź wszystkie połączenia dokładnie, przeczyść styki od RAMu i karty graficznej, upewnij się czy połączenia z dyskami nie są zbyt napięte, upewnij się czy płyta główna nie styka się gdzieś niepotrzebnie z obudową. Zwróć uwagę czy nie ma zaczernionych miejsc i czy jakieś kondensatory nie zrobiły się wypukłe.