Witam!
Mam pytanie: dlaczego po sparowaniu się z amplitunerem Yamahy mój LG V30 automatycznie się rozłącza? W odległości ok. 1,5 m od amplitunera stoi router WI-FI. Czy WI-Fi ma prawo zakłucać BT? Dodam, że w przypadku mojej starej Xperii M5 było i jest podobnie z tym rozłączaniem. Czasami potrafi grać prawie 2h bez problemu, a czasami rozłączy po 3 minutach! Ktoś coś?
Bluetooth może być zakłócany przez Wi-Fi.
Dokładnie tak - korzystają z fal na tej samej częstotliwości.
Odświeżam.
Da się coś z tym zrobić? Na grupie facebookowej Android.com.pl napisano mi, że trzeba w dev-menu zmienić wariant BT.
Podejrzewam rozbieżność wariantów standardu BT, używanego przez urządzenia. W v30 jest bodajże w dev-menu opcja zmiany wariantu blutka. Spróbuj tego użyć, może coś pomoże? Tylko pamiętaj, by po każdej zmianie zrestartować urządzenia. Fon oraz ten ampli.
Można ew. zmienić kanał nadawania WI-Fi na inny? Jeśli tak, to na jaki? Z tym zakłócaniem to rozwiązaniem byłaby siec 5 GHz, ale nie mam routera, który to obsługuje.
To raczej placebo. To tak jakby ktoś Ci napisał, że masz telefon trzymać odwrotnie, bo wtedy inaczej fale lecą.
Ale to nadal będzie częstotliwość w okolicach 2,4GHz. Możesz oczywiście zmienić. Na jaki? Wszystko zależy od tego, jakiego kanału używasz obecnie. Oczywiście kanały zmieniamy w routerze, w interfejsie użytkownika.