Samoczynny restart komputera Gigabyte ga965 ds4 /intel xeon s771/775

Witam posiadam komputer o specyfikacji
Plyta glowna : Gigabyte ga965p ds4
Procesor : Intel xeon x5450 (s771/775)
Karta graficzna : MSI r9 270 2gb
Ram : 2x2gb Goodram, 2x2gb Corsair =8gb
Zasilacz : chieftec 500w
Dyski :1x segate 250gb (nowy) 1x WDC blue 320gb
Chlodzenie : boxowe z dwoma wentylatorami

Wszystko niby ok lecz na poprzedniej plycie glownej Asus p5b po upgrade karty graficznej zcinalo mi bios przez co nie moglem wylaczyc zintegrowanej karty graficznej przez co jakas czesc pamieci ram byla zablokowana (To sklonilo mnie do wymiany plyty glownej)

Znalazlem na aukcji internetowej w przystepnej cenie plyte od Gigabyte z sekcja chlodzenia do plyty byly te kosci 2x2gb corsair oraz chlodzenie boxowe wiec pomyslalem ze to bardzo dobra okazja

Teraz po wymianie plyty komputer sie restartuje samoczynnie (tylko podczas korzystania) na postoju moze dzialac dzien i noc i sie nie wylaczy tylko podczas przegladania internetu chociazby
czasem lubi tez wywalic blue screena

-Bios zaktualizowany
-test pamieci robiony 2x przebiegi (0 bledow)
-MHDD robiony (ok)
-Kondesatory na plycie wygladaja w porzadku

::::NIE WIEM CZY DOBRY DZIAL ALE JESTEM TU NOWY, JESLI NIE PROSZE O PRZENIESIENIE::::

Słaby (lub stary) zasilacz (resetuje się podczas obciążenia).
Słabe chłodzenie procesora (zabezpieczenie termiczne wyłącza komputer).
Zbyt małe napięcie na procesorze - zwłaszcza, jeśli robione było OC - ale tu prędzej zwiecha niż reset.

temperatury takie jak podalem wyzej
zbyt male napiecie na procesorze ? prosze o przyblizenie
zasilacz mysle ze jest w porzadku aczkolwiek nie zaprzeczam niestety nie mam jak sprawdzic dokladnie jego sprawnosci

Procesora nigdy nie podkrecalem

Czytałem trzy razy i temperatur nie znalazłem, ale może to mój wzrok.

Too sorry moj blad pytalem na innych forach (Moze tam podawalem) i nigdzie za bardzo nie potrafia pomow

podczas sluchania muzyki z yt noi siedze tutaj na forum

Dość wysokie, ale jeszcze nie ma tragedii.

Ściągnij OCCT, odpal. Jak komp zresetuje się od razu, to zasilacz. Jak po chwili, to temperatura (obserwuj odpowiednią zakładkę w OCCT).

wlasnie mam kurde 32bitowy system i cos nie chce ruszyc

“PLEASE HELP US DEVELOPING OCCT !”

Na marginesie zapytam: wgrałeś do płyty mikrokody odpowiednie dla Xeona?

Znaczy poprzedni wlasciciel mowil ze jest wgrany bios pod xeony
Dobra ruszyl occt

Wnioskuję, ze WIndows… teraz pytanie do Ciebie ile RAM obsłyży 32 Bitowy WIndows? POdpowiem, że do 4, dokładnie ~3,5 będzie dostępne.

przy 8 mam 3,50 GB

Po odpaleniu testu komputer zrestartowal sie po okolo 10 sekundach

… i więcej nie będzie. Niezależnie od płyty. Czyli, jeżeli nie chcesz kupić Windowsa 10 64 bity, to możesz wracać na starą- dobrze działającą. :wink:

Test mode ustawilem na “small data test” i komputer sie nie zrestartowal lecz po ponad minucie wywalilo blad taki jak na zdjeciu

czyzby procesor byl wadliwy ?

Możliwe, ktoś mógł kręcić, aż przekręcił. Weź pod uwagę, ze to ponad 10 letni sprzęt…

kurdee Co teraz ?
co proponowalbys wsadzic ? moze x5460 ? albo e5450 e0?

Sprawdź jeszcze to narzędzie:

1 polubienie

Zasilanie CPU podłączyłeś 4-pinowe czy 8-pinowe?