Samoczynny restart


(Gd1984) #1

Przeczytałem wszystkie mzoliwe posty na tym forum i nie tylko, zastosowałem wszystkie mozliwosci, ktore były odpowiednie dla mojego sprzetu i nic nie pomogło a chodzi o restart komputera, nagły i bez bluescreenów.

Moj sprzet:

MSI kt6v

AMD athlon 2400 XP

HDD 320 Caviar 8mb (sata i go nie widzi ale to przy okazji)(nowy- na starym było tak samo)

Gigabite GeForce 6200 (nowa - na starej było tak samo)

Ram 512 + 256 ddr I (dobre bo testowane na innym kompie)

Problem jest taki ze miałem skopany dysk i karte grafiki na wyczerpaniu (napuchniete kondensatory) to je wymieniłem dwa dni temu, zmieniłem równiez zasilacz i komp dalej sie resetuje, probowałem zamienic ramy bo mam w dwoch kosciach, to wziałem z innego kompa i tak samo sie resetowało. teraz nei wiem o co chodzi, zmieniałem ustawienia w biosie, napiecia itd i nic nie działa.

Drugi problem to bios i Xp nie widzi mojego dysku ale zeby było smieszniej to linux (Ola, Gentoo i Yopper) widzi i działa wszystko na nim ok, czasem sie resetuje, chociaz przez dwa dni tylko raz.

Wczoraj wieczorem, nie mogłem uruchomic instalatora Xp bo cały czas padał, restart za restartem, dzisiaj jest ok :o Próbowałem wszystkich mozliwych sterowników z wester Digital do mojego dysku, stad tyle prob uruchomienia instalatora, nic nie pomaga. Ma ktos moze jakis pomysł???


(Mnemonic007) #2

Ja dość podobnie miałem na starym kompie i teraz na nowym zestawie też. Wcześniej obwiniałem płytę główną, ale to był błąd, bo w nowym prawie tak samo. Może chodzi o napięcie z sieci i wahania tego napięcia. Ja podejrzewam moją starą listwę zasilającą. Weź kompa do jakiegoś znajomego i wtedy sprawdź. Wykluczysz pewne ewentualności


(Gd1984) #3

a moze byc przyczyna karta sieciowa, bo teraz jestem na drugim kompie z tamta karta sieciowa i on tez raz mi sie zrestartował


(Gd1984) #4

to jednak nie karta sieciowa, bez niej tez sie resetuje ;/ ale zauwazyłem ze teraz niewazne co bym robił na ni to po około 2 minutach od uruchomienia, zastanawiam sie czy moze to byc rpzyczyna braku pasty pod prockiem, bo juz wiecej do głowy nic mi nie przychodzi :frowning: HILFE! !!


(dragonn) #5

Może zasilacz? Podaj moc markę i model.


(Gd1984) #6

nie to nie zasilacz, zreszta pisałem

Juz naprawione, to cos było wydaje mi sie z przerwaniami, bo wyciagnałem baterie z biosu, ustawiłem go ponownie recznie i komp dział, nic sie juz nie resetuje, z dyskiem tez sobie poradziłem i nadaje do Was z nowego systemu :***

TEMAT UWAZAM ZA ZAMKNIETY


(Kpc21) #7

Nie wiedzieliśmy, na co go zmieniłeś, jeśli go zmieniłeś na Tracera, Codegena etc. to aż dziwne, że to nie to, a twojego zestawu on długo nie pociagnie.

Ale jeśli reset BIOS-u pomógł to wszystko jest OK, choć lepiej podaj zasilacz, który kupiłeś.