argon
(Siedem3a)
10 Luty 2006 17:09
Witam.
Mam taki problem:
Pracuję normalnie na komputerze z kilkoma programami w tle (m.in. bearshare). Nagle ni z tego ni z owego komputer sam się restartuje i przy ładowaniu pojawia się niebieski ekran z napisem: “Sprawdzanie systemu plików”. Podczas tego sprawdzania znajduje jakieś jednostki alokacji i je obcina. Najciekawsze jest to, że te jednostki to pliki z katalogu TEMP programu bearshare i przy ponownym załączeniu tego programu już tych danych nie pobiera (w tym przypadku filmów). Oto wynik tego sprawdzania:
Sprawdzanie systemu plików na C: Typ systemu plików to FAT32. Jeden z dysków wymaga sprawdzenia spójnosci danych. Mozesz anulowac to sprawdzenie, ale zaleca sie jego kontynuowanie. System Windows sprawdzi teraz dysk. Numer seryjny woluminu: A833-27D6 \Program Files\GIF Movie Gear pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Program Files\BearShare\FreePeers.ini pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Program Files\BearShare\Logs\memory.txt pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Program Files\BearShare\Logs\ordinal.txt pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. Wpis \Program Files\BearShare\db\connect.txt ma nieprawidlowy rozmiar. \Program Files\BearShare\Temp\TMPNigdy w życiu_ Komedia Polska.dat.bak pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Program Files\BearShare\Temp\TMPNigdy w życiu_ Komedia Polska.dat pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Program Files\BearShare\Temp\TMPTylko Mnie Kochaj.dat.bak pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Program Files\BearShare\Temp\TMPTylko Mnie Kochaj.dat pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. Plik \Documents and Settings\siedem3A\NTUSER.dat.LOG jest skrzyzowany w jednostce alokacji 265032. Skrzyzowanie skorygowano przez kopiowanie. \Documents and Settings\siedem3A\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\hjavf73i.default\bookmarks.bak pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Documents and Settings\siedem3A\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\hjavf73i.default\prefs.js pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Documents and Settings\siedem3A\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\hjavf73i.default\bookmarks.html pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. \Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\GIF Movie Gear pierwsza jednostka alokacji jest nieprawidlowa, wpis zostanie obciety. Czy przeksztalcac zagubione lancuchy na pliki (T/N)? Tak 12768 KB w 63 plikach odzyskanych. System Windows wprowadzil poprawki do systemu plików. 29970624 KB calkowitego miejsca na dysku. 429072 KB w 856 plikach ukrytych. 64816 KB w 3809 folderach. 27446928 KB w 65843 plikach. 2029792 KB jest dostepnych. 16384 bajtów w kazdej jednostce alokacji. 1873164 ogólem jednostek alokacji na dysku. 126862 jednostek alokacji dostepnych na dysku.
Potem win się ładuje i pojawia się standardowy komunikat że system win odzyskał sprawność po poważnym błędzie. Po zazanczeniu opcji “wyślij raport” otwiera się strona internetowa: http://oca.microsoft.com/en/response.aspx?SGD=ffb629bc-86c6-4c79-b513-0ebbcd2a4fc5&SID=93
Nie mam pojęcia co zrobić bo to dzieje się nie pierwszy raz. Jakiś czas był z tym spokój i myślałem że po zainstalowaniu SP1 będzie dobrze ale jednak nie
Na dodatek zniknęły wszystkie zakładki z firefoxa i zmieniła się strona startowa.
Proszę o pomoc jeśli ktoś coś o tym wie.
Ps. Komputer mam czysty, żadnych robaków, wirusów itp, itd.
JNJN
(JNJN)
10 Luty 2006 17:21
O restartowaniu kompa mnóstwo postów napisano.
Użyj tego i poczytaj.
http://forum.dobreprogramy.pl/search.php
system
(system)
10 Luty 2006 17:28
może masz za słaby zasilacz? u mnie to było powodem częstych i nagłych restartów
Ramzes
(Spox5)
10 Luty 2006 17:54
A u mnie powodem takich restartów była uszkodzona pamięć RAM, po jej wymianie problem znikł
Sprawdź u siebie, programem Memtest http://www.memtest86.com/
U mnie z kolei po dokupieniu pamięci również zaczęły pojawiać się restarty kompa - okazało się ze jest jakaś wada w gnieździe płyty głównej do którego wstawiłem nowozakupioną pamięć - jak przełożyłem ją do innego gniazda - problem znikł.