Samodzielne wyłączanie się GIMPa bez przyczyny

Otóż ostatnio zainstalowałem sobie Gimpa. Niestety w różnych momentach, gdy z niego korzystam, nagle się wyłącza. Mam Windows XP Pro, oczywiście z SP2. Czy to może być wina systemu?

Wyłącza się i na tym koniec ?

Czy może jest jakiś błąd ?

Poprostu, nagle się wyłącza… Ma ktoś jakieś porady, bo bardzo mi na tym zależy :cry:

Dodawałeś ostatnio jakieś niestandardowe, pobrane skądś wtyczki? GTK+ w wersji odpowiedniej dla systemu i wersji GIMPA zainstalowane i w porządku?

Reinstalowałeś Gimpa - łącznie z wykasowaniem jego ustawień użytkownika z C:\Documents and Settings<u>.gimp-2.x?. Czyszczenie rejestru możesz sobie odpuścić, ten program w ogóle z niego nie korzysta.

Żadnych wtyczek nie dodawałem, biblioteki i Gimpa pobrałem tu z vortalu oba w tej nowszej wersji. Reinstalowałem, ale nie kasowałem ustawień z tego folderu, po deinstalacji zapewne CCleanerem kompa przeczyściłem jak często robię.

Aha, dodam, że jak go wywala to w menadżerze zadań nadal zostaje proces script-fu.exe, a proces gimp-2.2.exe nie.

Jeśli ten script-fu.exe jest w folderze \lib\gimp\2.0\plug-ins\ spróbuj go stamtąd na moment, testowo przenieść [*] i sprawdź, czy nieoczekiwane zamknięcia ustąpiły. Jeśli gdzieś indziej - google twierdzi, że to może być jakiś malware. Zwłaszcza jeżeli plik znajduje się gdzieś w folderze Windows lub “poniżej”. I po pierwsze, należy go usunąć jako szkodnika a po drugie - GIMP może próbować wywołać “oryginalny” script-fu.exe i jeśli zamiast tego uruchamia się inny, ale za to leżący na ścieżce poszukiwania PATH - “wykłada się”.

[*] stracisz w ten sposób możliwość uruchamiania kilku skryptów GIMPA ale przynajmniej będziesz mógł spróbować zdiagnozować problem.

u mnie też się wyłącza w nieoczekiwanym momencie. Proponuję poczekać na nowszą wersje :wink:

Ehh… Przeniosłem ten plik script-fu.exe do innego folderu, ale to nic nie pomogło niestety :frowning: Wirusów też raczej nie mam. Skanowałem Spybotem i nic nie znalazło. Próbowałem nawet przeinstalować Gimpa i biblioteki GTK, ale też bez zmian. Trudno muszę poczekać, aż wyjdzie ta nowa wersja - może wtedy nie będzie tak wywalało. Myślę, że to może mieć związek z tym, że to w końcu soft linuksowy.

Ps. Zauważyłem, że najczęściej wywala mnuie jak daje: Plik / Otwórz lub Plik / Zapisz jako. A po Zapisz jako lub Zapisz, gdy plik uda się zapisać także wywala.