Samoistne restarty komputera


(Ford Fokus) #1

No więc tak, komputer mi się resetuje, zazwyczaj podczas włożenia do DVD-Romu jakiejś płyty (nie obadałem czy reaguje na CD i DVD czy tylko na DVD :smiley: ), ale nie zawsze, nie resetuje się np. gdy gram w coś, więc to raczej nie kwestia przegrzania, raz się zresetował podczas skanowania Kasperskym, Ewido, wypakowywaniu pliku rar i ściągania kilku plików, raz podczas instalacji Windowsa, już tam podczas instalowania sprzętu itp., dokładniej w momencie kopiowania jakiś plików, ale włączył sie i na nowo i bez problemów już. Jak go nie ruszam może chodzić spokojnie kilka dni i nic mu sie nie dzieje, ale bez tego DVD-Romu to ciężko mi coś zainstalować, oczywiście jak sie zresetuje i włączy na nowo to moge wejść na płyte, zainstalować co chce bez problemów. Tylko właśnie z nagrywaniem jest troche problem, może być to wina trefnych płyt bo w za dobrym stanie to one nie były, ale wyskakiwały błedy zapisu i przerywanie nagrywania (w Nero 6 i Ashampoo Burning Studio).

Tutaj co siedzi pod budą:

Tutaj chyba tego nie ma, ale zasilacz to Modecom Feel 300W.


(Heniu133) #2

Wejdź w podgląd zdarzeń i zobacz błędy na czerwono z czasu restartu.

Prawdopodobnie zasilacz nie wyrabia. Jak masz możliwość sprawdź inną zasiłkę.


(Ford Fokus) #3

No niestety są same błędy:

Każdy jeden taki sam, i jest ich kilkaset, ale z czasu restartu nie ma żadnego który by się wyróżniał.

Złączono Posta : 06.02.2007 (Wto) 21:47

Innej zasiłki sprawdzić możliwości nie mam.


(Heniu133) #4

To na temat tego częstego błędu. Masz Homa więc zastosuj.

W podglądzie zdarzeń masz zakładki aplikacje i system. Obie przejrzałeś?


(Ford Fokus) #5

Dzięki, te błedy są w zakładce system, w aplikacjach nic nie ma.


(Heniu133) #6

ppm mój komp > właściwości > zaawansowane > ustawienia przy uruchamianie i odzyskiwanie > odptasz przy automatycznie uruchom ponownie. Po resecie powinien być BSOD. Przepisz błąd.


(Ford Fokus) #7

Nie ma włąsnie BSODu, poprostu komputer sie ponownie uruchamia, tak jakbym wcisnął przycisk reset, po uruchomieniu nie ma żadnego komunikatu w stylu "System odzyskał sprawność po poważnym błedzie", tak jak gdyby nigdy nic..


(Heniu133) #8

Temperatury w normie?

Obadaj.

Sprawdź w budzie wszystkie połączenia kabli.


(Ford Fokus) #9

No na te co wkładałem to nie reaguje, ale na większość DVD też nie, trafiają się takie pojedyńcze egzemplarze, te co wczoraj resetowały to dziś działają bez problemu. Trafiłem przed chwilą na jedną płyte DVD i w podglądzie zdarzeń nic nie ma o tej godzinie.

Z Everesta:


(Heniu133) #10

http://www.samsungodd.com/eng/LiveUpdate/LiveUpdate.asp

Może Twój samsung tak reaguje. Może nowy firmware pomoże. Masz narzędzie, robi samo.

A okablowanie sprawdziłeś?


(Ford Fokus) #11

Mam plomby to kabelków nie sprawdze ;/ Jak wróce ze szkoły to sie pobawie teraz musze coś nagrać mam nadzieje, że sie nie wykrzaczy.

Złączono Posta : 07.02.2007 (Sro) 7:13

Nagrało sie i działa :lol:


(system) #12

mam podobny problem a mianowicie moj komputer wylacza sie w trakcie robienia czego kolwiek... ale oprocz tego jak probuje go odpalic ponownie to ni chu... nie da rady. wlacza sie dysk twardy, mruga diodka w cd za to nie wlacza sie monitor. jedyne co wtedy moge zrobic to odciac zasilanie . po odczekaniu 5-10minut wlacza sie jak gdyby nigdy nic i jedyne co sie rzuca w oczy to komunikat nie pamietam dokladnie ale: dram is loaded to tightly. please reload timing. w biosie probowalem grzebac ale to nic nie daje. na dodatek temperatura procka to jakies 80-90 stopni C wiec chyba za duzo ale wentylator dziala normalnie troche glosno tylko. nie mam pojecia co z tym zrobic dalej. w sklepie powiedzieli mi ze to komunikat ogolny i ze to nie musi byc wina ramu. gwarancja na komp sie skonczyla ale na niektore podzespoly jest dluzsza wiec jak sie dowiem w czym sek to zebym przyniosl do nich czesc i zobacza co da sie zrobic.

pomocy!


(Ford Fokus) #13

Kup sobie jakieś lepsze chłodzenie bo go spalisz :smiley:

Tak poza tym to nie podpinaj sie pod czyjeś tematy 8)

Złączono Posta : 07.02.2007 (Sro) 15:55

Co to jest? Aux to przecież kabel do podpinania do wieży :lol:


(Heniu133) #14


(Ford Fokus) #15

Dzieki, a co do tego update firmware'u to nie pomogło.


(Heniu133) #16

Działało i przestało?

Może zasiłka nie wyrabia chwilowo. Obejrzyj kondensatory, czy nie powybrzuszane.

Odinstaluj jeszcze napę w menedżerze urządzeń i restart.


(Ford Fokus) #17

Mam plombyy :mrgreen:

Działało i sie nagrało, ale restarty jak były tak są.

Niee przez pół roku wyrabiał nagle mu sie odechciało? Odłączyłem już wszystkie kamerki, czytniki kart, mp3 i takie tam i dalej sie resetuje ;/


(Heniu133) #18

Możliwe że coś z hardware. Ale jak masz plomby to serwis pozostaje.