Samoistnie zaszyfrowany dysk

Witam. Mam dysk hdd, który podpinam poprzez usb. Dzisiaj po podłączeniu w Debianie okazało się, że nie mam do niego dostępu i że jest zaszyfrowany. Przy próbie podpięcia wyskakuje okienko do wpisania hasła, ale ja tego dysku nie szyfrowałem ani nie blokowałem w żaden inny sposób. Pod Windows dysk jest wykrywany i mam dostęp do danych, ale przy ikonie dysku widnieje żółty znak z wykrzyknikiem i otwartą kłódką. Co może być przyczyną blokady dysku w Debianie. Jak ten dysk odblokować?

Dysk_szyfrowanie

Jescze kilka info z Windows:
Bitlocker
Bitlocker1

Wygląda jakby szyfrowanie było zainicjowane i nie dokończone. Brak klucza szyfrowania, a w panelu sterowania nie ma możliwości wyłączenia czy przerwania szyfrowania.

Jakby Winda go zaszyfrowała BitLockerem?

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/bitlocker-icon-missing-on-drive-letter/ce78c122-9940-426d-99f0-1dd56c164756

Podobno nawet Windows Home coś świruje i się aktywuje BitLocker pomimo braku.

Skoro masz dostęp do plików, to je skopiuj na kompa. Potem wywal partycje, o ile pójdzie, no o steorz noeą, bez szyfru. Potem skopiuj pliki z powrotem.

OK. Poradziłem sobie z tym w drugą stronę. W funcji szyfrowania dodałem hasło, którego nie było, zniknęła ikonka z wykrzyknikiem przy dysku oraz pokazały się w panelu sterowania dodatkowe funkcje do odszyfrowania bądź wyłączenia szyfrowania itp. Następnie włączyłem odszyfrowanie dysku i poszło bez problemu. Dysk jest już normalnie widoczny w obu systemach i nie utraciłem żadnych danych.