Witam. Od wczoraj mam problem z Google Play, który sam się otwiera co jakiś czas, podczas korzystania z telefonu, z propozycją instalacji różnych wątpliwych i nie znanych aplikacji o nietypowych nazwach. Dodam, że nic w ostatnim czasie nie instalowałem poza samopobierającymi się aktualizacjami do posiadanych już aplikacji. Podejrzewam, że to może być jakiś wirus czy coś? Ktoś ma pomysł w czym problem i jak to naprawić?
Pobierz malwarebytes i przeskanuj nim smartfona, po skanowaniu pokaż co znalazło
Instalowałeś wcześniej aplikacje spoza Google Play i FDroid?
Spróbuję z tym malwaresbytes. Aktualnie nie mam zainstalowanego żadnego antywirusa. Nie instalowałem nic spoza Google Play’a. Teraz np wyskoczyła mi propozycja instalacji jakiegoś "Phone Tracker By Number and Family Locator (nieopublikowana).
Jaka to aplikacja?
Taka jak np wyżej napisałem. A co do skanu to malwarebytes nic nie wykrył że skanu.
Za to wykrył jakoś jeden błąd krytyczny na samym początku i zaznaczyłem to żeby to rozwiązał. Póki co też nie zaobserwowałem, by od tamtej pory coś wyskakiwało.
Możesz usunąć malwarebytes bo jedyne co teraz będzie robił to drenował baterię.
Wątpię by naprawa błędu “krytycznego” rozwiązała problem.
Pousuwaj wszystkie aplikacje których nie używasz, nie znasz, nie są sprawdzone przez innych użytkowników ponieważ prawdopodobnie jedna z nich wyświetla te reklamy
Odinstalowane malwarebytes. I faktycznie znów wyskoczyło Google Play… tym razem z jakimś "Edytor Wideo Edytor Filmów, Przycinanie Filmów (nieopublikowana) a po niej "Edytor Filmów Zdjęć Z Piosenką, Tworzenie Filmów (nieopublikowana). Pisownia zachowana oryginalnie. Popatrzę w tych apkach.
W sumie dziwne, że po LTE się aktualizuje automatycznie, wymusiłeś by ruszyły aktualizacje na internecie mobilnym?