Samopisząca klawiatura po zainstalowaniu WIN 7

Witam. Dwa dni temu zrobiłem format dysku i zainstalowałem nowy system Win 7. Od tego momentu laptop zaczął szwankować. Problem w tym że podczas pisania jak i bez tego samoistnie wbijana jest litera “P”. Tak jakby klawisz był zablokowany chociaż nie jest. Nie dzieje się tak ciągle ale tylko co jakiś czas. Raz jedno klikniecie raz cały ciąg liter. Ktoś pomoże? Laptop Lenovo G500s.p

Wypnij ten klawisz i sprawdź czy dalej się klika.

Odpal linuxa z pendrive’a i zobacz czy zachowuje się tak samo.

1 polubienie

Sprawdzę jak tylko wrócę do domu po pracy. Jest jeszcze kolejna sprawa Nie wiem czy ma związek z literą P Ale myszka co jakiś czas się zacina czy to na touchpad czy po kablu. Po prostu pomału przesuwa się po ekranie

U mnie tak przesuwała się czasami gdy była na niestałej powierzchni czyli koc,łóżko itp. Na biurku nie powinno się tak robić

Problem nie leży po stronie nierownej powierzchni. Mysz jest na podkladce na biurku. Klawisz wyciagałem, nie pomoglo. Nawet system zainstalowalem drugi raz i dalej sie tak robi. Co dziwne, po formacie i instalacji było ok. Przy instalowaniu sterowników rowniez. Zaczelo sie tak dziac kiedy zainstalowalem CCleaner Firefoxa i oprogramowanie do myszki Bloody. I zaczelo sie znowu. Odinstalowalem te programy ale “p” dalej wskakuje. Juz nie mam siły na to.

System oryginalny? Sterowniki wszystkie zainstalowane?

Tak. Oryginalny. Sterowniki również zainstalowane.

Skoro software nic nie zmienia to klawiatura jest uwalona lub co gorsze kontroler ps/2.

A klawiatura w laptopie nie idzie przez USB? :wink: PS/2 miał limit ilości wciśniętych naraz klawiszy, nie widzę u siebie takiego problemu, a swoje lata już ma :slight_smile:

EDIT - ale rzeczywiście idzie po PS/2, ciekawostka dla mnie :slight_smile:
image

1 polubienie

Zrób jeszcze tak. Spróbuj usunąć sterownik synaptics mouse. Po restarcie zainstaluje ci się ststemowy od myszy. Mysz i klawiatura w laptopie są powiązane ze sobą jako jeden touchpad. Może sterownik myszy zakłóca się ze sterownikiem klawiatury (tym systemowym).

Zrobiłem jak napisałeś i niestety nie pomogło. Dalej to samo. Ściągnąłem tu ze strony DP DriveBooster i ściągnąłem wszystkie sterowniki jakie się pokazały i też nic. Chociaż przyznam że częstotliwość samoistnego wbijania “p” o wiele bardziej zmalała.

Hmmm… Dziwne… Zrób jeszcze tak. Podłącz jakąś mysz na usb i usuń wszystkie sterowniki klawiatury i myszy od laptopa (oprócz wykrytej myszy hid na usb) oraz oprogramowania do tych sprzętów i przez menadżer sprzętu zrób wyszukiwanie nowego sprzętu. Sprawdź, jak system znajdzie swoje sterowniki i sobie skonfiguruje mysz i klawiaturę laptopa. Może to pomoże.

Przepraszam że odpisuje po takim czasie ale wcześniej byłem troszkę zajęty. Zrobiłem to co kazałeś ale bez efektu. Dalej dzieje się to samo. Czasami jest lepiej czyli spory czas bez klikania a czasami klawiatura pisze to nieszczęsne P cały czas. Zauważyłem że pomaga wciśnięcie ESC. Pisanie wtedy ustępuje. Raz na chwilę raz na dłużej. Kolejna sprawa jest taka że po takim ciągu przycisk “P” nie zawsze reaguje na wciśnięcie. Muszę chwilę odczekać dopiero po chwili działa normalnie. Tak samo jest z PPM. Raz działa raz nie. Mysz na USB.

EDIT:

Rozebrałem laptopa, przeczyściłem klawiaturę i wszystkie styki. Nie pomogło. Potem zrobiłem mały test. Odłączyłem klawiaturę na stałe. Problem już nie wystąpił. Klawiatura na USB działa prawidłowo. Tak wiec uwalona jest raczej klawiatura z laptopa. Już zamówiłem nową. Wymienię ją jak przyjdzie i zobaczymy czy problem będzie dalej. Odezwę się po wymianie czy pomogło.

Doszła dzisiaj nowa klawiatura. Wszystko podłączone i od 3 godz działa jak należy także wina leżała po stronie sprzętu. Dziękuję wszystkim za pomoc, a w szczególności Sebie. Myślę, że temat można już zamknąć.

1 polubienie

Tematów nie zamykają bez powodu. :blush: