Od jakiegoś czasu mam problem, a mianowicie przy każdym uruchomieniu komputera lub podłączeniu neta (wifi) tworzy mi się na pulpicie pusty folder o tej samej nazwie jaki kiedyś usunęłam. Jest to dosyć irytujące, a poza tym mam nadzieję, że to nie jest żaden wirus. Przeskanowałam komputer Malwarebytes’ Anti-Malware i nic nie znalazł. Wyczyściłam CCleanerem i nic się nie zmieniło. Do tego często mam problem z internetem, łączy się z ruterem, ale jest brak dostępu do internetu, a wiem, że dostęp na pewno jest, bo na innych komputerach działa. Wklejam logi:
W trybie awaryjnym tego folderu nie ma, pewnie dlatego, że w awaryjnym nie działa internet. CCleaner nic nie dał. Folder pojawia się przy uruchomieniu komputera i jak wyłączę łączność bezprzewodową i ja włączę, więc to pewnie problem z nią związany.
Uruchom komputer z nagraną płytą w nagrywarce CD/DVD. Potwierdź w czasie 9s chęć skanowania, wybierz język komunikacji ( polski ), potwierdzić znajomość przepisów - litania tekstu. Na dole w pasku jest litera A ( pokazać i Enter )
Wchodzimy w menu partycji. Jeżeli masz aktywne łącze internetowe stałe, możesz zrobić dodatkową aktualizację bazy skanera.
W ustawieniach odszukać pozycje zaawansowane i tryb heurystyki ustawić na max.
Uruchom proces skanowania. Skanować należy wszystkie partycje dysku. Skanowanie należy powtórzyć aż do całkowitego usunięcia wirusa z wszystkich partycji dysku. Uszkodzone programy wymagają ponownej instalacji/
Po uruchomieniu Revo Uninstaller pojawi się okno główne. Górne menu:
Deinstalator
Narzędzia
Opcje
Tryb łowcy
Widok, zaznaczasz, rozwijasz menu i wybierasz tryb detale. Z poziomu Deinstalator masz dostępną listę zainstalowanych programów i komponentów.
Z poziomu Narzędzia, masz dostęp do: Autostart, Narzędzia Windows, Usuwanie zbędnych plików.
Autostart - lista pracujących, niepracujących i nieaktualnych - jeżeli występują.
Sprawdź w tym miejscu, czy nie ma podejrzanego pliku startowego, z tego co napisałaś wynika, że to coś siedzi w autostarcie.
W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania na forum
Następnie ponownie uruchamiasz OTL klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log na forum Czyli dwa logi jeden z usuwania drugi z nowego skanowania po usuwaniu.
Po usuwaniu OTL-em i po restarcie folder znowu się pojawił. Zauważyłam, że robi się tak przy każdym włączeniu łączności bezprzewodowej, to niekoniecznie musi być wina autostartu.
Kaspersky’ego zrobię dopiero w czwartek, nie ma mnie teraz w domu i nie mam żadnej wolnej płytki przy sobie.
W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania na forum
Następnie ponownie uruchamiasz OTL klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log na forum Czyli dwa logi jeden z usuwania drugi z nowego skanowania po usuwaniu.
Zerknąłem jeszcze do Twojego pierwszego raportu OTL i ostatnią rzeczą jaką instalowałaś przed pojawieniem się tego folderu był AIMP3
Może to ma coś wspólnego z tym folderem? Spróbuj odinstalować ten program AIMP3 Jeśli to nie pomoże przejdziemy do Analizy Autoruns
Udało mi się to zrobić inaczej, w ustawieniach bluetooth miałam ustawiony ten folder jako docelowy, nie wiem jakim cudem, skoro tego nigdy nie zmieniałam.