Samsung 980 firmware

Samsung Magican - Failed to update firmware
Samsung nvme driver - Device is not connected - nie można zainstalować

Evo 980? Magician aktualny? Dziwne. Dysk noslnid pracuje? Podał hm SMART.

Czy notmalnie pracuje?

Zapewne w BIOS masz ustawiony RAID lub inny tryb zamiast AHCI. Zmień na AHCI i następnie uruchom Windows w trybie awaryjnym, co spowoduje załadowanie brakującego sterownika. Inaczej podczas rozruchu systemu wywali BSOD. W trybie AHCI aktualizacja powinna przebiegać prawidłowo.

Nie mam takiej opcji w biosie, Dzięki za radę właśnie skasowałem 2 dyski 2TB bo kliknąłem raid i skasowało mi wszystkie dane, dobrze , że miałem w chmurze. W ogóle ten laptop ma wszystko zablokowane, nic nie można zmienić, nawet punktu przywracania systemu nie można ustawić, ten win 11 jest do dupy, nie wiem co jest grane, zainstalowałem na nowo system i to samo.

Jak się włącza tryb awaryjny w HP Omen? To zadziała? Ja jestem od desktopów , ponad 20 lat w tym siedzę, to powinno być tak samo a nie nie jest, nie znam się na laptopach. Huczy jak śmieciarka i to mnie denerwuje, nic nie można tu ustawić

Jaki tryb awaryjny masz na myśli? Tryb awaryjny systemu Windows? Jeżeli tak to włącza się go tak samo jak na każdym innym komputerze, nie ma znaczenia czy jest to HP Omen, HP Elitebook itd., bo to jest funkcja systemu Windows, a nie konkretnego vendora czy sprzętu. Jeżeli system startuje to tryb awaryjny możesz wywołać w ustawieniach głównych → Aktualizacja i zabezpieczenia → Odzyskiwanie → Uruchamianie zaawansowane (ścieżka dla Windowsa 10). Można też 3 razy wyłączyć komputer podczas włączania systemu i za czwartym uruchomieniem narzędzie naprawy systemu Windows włączy się samoczynnie. Tam w opcjach zaawansowanych będzie możliwość rozruchu systemu w trybie awaryjnym.

Co do pierwszej kwestii to wygląda na to, że wybrałeś opcję RAID i stworzyłeś sobie nic innego jak macierz dyskową z dwóch dysków (RAID0 albo RAID1). Na początku pisałeś o jednym dysku, nie o dwóch i nigdy nie wpadł bym na pomysł, że będziesz próbował utworzyć macierz RAID w tej sytuacji. Mało tego w przypadku takiej operacji system/oprogramowanie zawsze informuje o tym, że dane będą usunięte z dysków - wystarczy czytać uważnie. Ale jak widać czytasz wybiórczo lub pobieżnie, bo inaczej widziałbyś że nikt tutaj nie sugerował Ci włączania macierzy RAID. Nie obraź się ale jak na 20 lat w desktopach to ja tutaj widzę brak elementarnej wiedzy IT. Przecież nie ma znaczenia czy to desktop czy laptop, metodyka działania i nazewnictwo poszczególnych funkcji są takie same.

On może ma doświadczenie w desktopie jak moja mama odpalająca co 3 miesiące laptop.