Samsung A41

Witam. Mam problem z smartfonem. Otóż podłączam go do komputera przez USB i nie jest wykrywalny przez „Ten komputer”, a menedżerze urządzeń jest wykrywalny w „Urządzeniach przenośnych” jako Urządzenie MTP USB, a powinno być widoczna nazwa telefonu czyli Galaxy A41. Proszę o pomoc.

Jaki system? Protokół MTP nie wymaga sterowników, to jest Plug and Play.

To jest system WIN 11 było OK, ale coś namieszało i nie wiem jak z tego wyjść. Proszę o pomoc.

Sprawdź czy firmowe oprogramowanie Samsunga dla Windowsa „Smart Switch” widzi smartfona.
Kabelek USB jest oryginalny-firmowy czy jakiś inny?

Kabelek jest oryginalny. Ja mam 2 smartfony A10 i A41. Jak podłączę A10, to w menedżerze urządzeń to w urządzeniach przenośnych widzi go jako Galaxy A10, jak podłączę A41 to widzi go jako SAMSUNG Mobile MTP Device.

No dobra, a program Smart Switch?

Nie instalowałem żadnego programu Smart Switch, bo nie wiem jak się instaluje.

Na smartfonie powinien już być fabrycznie zainstalowany. Jeśli go nie ma to go tutaj pobierzesz dla Androida i dla Windowsa.

Dzięki, już zainstalowałem, działa. Tylko teraz mi chodzi o to, co napisałem w pierwszym poście.

Program działa ale czy widzi podłączony smartfon? Możesz z niego ściągnąć dane na komputer?

P.S. Sposób w jaki Windows widzi smartfon może nie mieć znaczenia. Ważne aby była możliwość wymiany danych między urządzeniami.

Nie mogę z niego ściągać danych. Podłączyłem smartfon do laptopa i to samo widzi go jako SAMSUNG Mobile MTP Device.

I nie można tam wejść by zobaczyć podział np.:

• pamięć wewnętrzna
  • karta Micro SD

???

No dokładnie, że nie można wejść, by zobaczyć podział.

Smarfon A10 ma 2 ikony, a smartfon A41 ma jedną.

Z tym Smart Switch funkcjonuje? W eksploratorze plików masz jedną ikonę, ponieważ - albo nie masz karty SD - albo ją masz, lecz czytnik jej nie czyta i nie jest zamontowana.

z Smart Switchem funkcjonuje.