Witam wszystkich.
Mam problem z dyskiem Samsung F3 500GB [hd502hj], nie potrafie go przestawić z trybu ATA100 na ATA133( pracuje na sata 1 a powninien na sata2).
Moja Płyta Główna: Gigabyte G31M-ES2L + e5300.
Prosze o pomoc.
Witam wszystkich.
Mam problem z dyskiem Samsung F3 500GB [hd502hj], nie potrafie go przestawić z trybu ATA100 na ATA133( pracuje na sata 1 a powninien na sata2).
Moja Płyta Główna: Gigabyte G31M-ES2L + e5300.
Prosze o pomoc.
Zworka jest w dysku?
Nie dysk nie ma włożonej żadnej zworki.
O ludzi kolejny który myli tak proste pojęcia. ATA100 to nie SATA ! a ATA133 to nie SATA2 !
Chronologia:
ATA33
ATA66
ATA100
ATA133
SATA150 inaczej SerialATA 150 inaczej SerialATA 1.0
SATA300 inaczej SerialATA 300 inaczej SerialATA 2.0
SATA600 inaczej SerialATA 600 inaczej SerialATA 3.0
Dyski SATA są bez zworkowe. Ten dysk pracuje domyślnie jako SATA2.0 więc nie wiem dlaczego uparcie twierdzisz że pracuje jako SATA1.0
Dysk nowy ?
Zaktualizuj sobie bios płyty, ewentualnie podłącz go do innego kompa i sprawdź czy chodzi jako SATA2.0
Resetowałeś bios ? po podłączeniu dysku ?
Skoro mam płyte SATA2 to dlaczego HDD pracuje w trybie UDMA Mode 5 ?
Fota z HD Tune -
http://zapodaj.net/b42c8d579dd5.jpg.html
Dysk mam od nowości, wcześniej pracował na starszej plycie gł. z SATA 1 ( około miesiąca).
Bios jest wgrany najnowszy a płyta Główna nie widziała innego dysku niż mój samsung F3.
Jaki system? Instalowałeś sterowniki AHCI?
System Windows 7 32-Bit ( Na XP był ten sam problem).
Nie instalowałem sterowników AHCI.
Ale dlaczego pracuje w wolniejszym trybie ??? U Ciebie jest aktywne UDMA mode 6 a u mnie mode 5.
Prawdopodobnie Twój kontroler pracuje w trybie Parallel ATA. Wgraj sterowniki AHCI i zmień odpowiednią opcję w BIOSie.
Tryb pracy systemu “minimalne zarządzanie energią”. Ja bym się nie przejmował, obsługuje Ci 6 ale aktualnie pracuje w 5-tce.
Widze że chyba nic sie nie da z tym zrobić. Troszke kole to w oko.
Zamieszczam test wydajności poniżej( na hdd stoi system):
http://zapodaj.net/458f23f1baa6.jpg.html
– Dodane 28.02.2010 (N) 14:50 –
I jak macie jakieś pomysły ? ? ? Dodam iż instalowałem nowe stery do chipsetu, zaden tryb oszczedzania energii nie jest włączony i dalej bez zmian