Samsung Galaxy I5700 kilka problemów

Mam 3 problemy związane z telefonem Samsung Galaxy I5700. Android 2.1

1. Aplikacje nie zapisują się na karcie pamięci tylko na pamięci telefonu, nigdzie nie znalazłem jak to zmienić

2. Często filmik na youtube ładuje się ponad tydzień. (wifi 50 MB/s UPC, strony ładują się szybko)

3. Telefon ‘laguje’ tj. wolno chodzi.

1. Dopiero na Androidzie 2.2 można zapisywać aplikacje na karcie pamięci. i5700 nie dostanie aktualizacji oficjalnej od samsunga do 2.2 więc zostają tylko nieoficjalne romy.

2. Tak niestety jest - nie jest to najszczęśliwszy telefon samsunga i potrafi przymulić, chociaż mi na UPC 16mbps działał YT dobrze pod i5700.

3. Patrz punkt wyżej - nie jest to najlepszy telefon i najlepszy system jaki samsung wypuścił. Ten telefon ma swoje przywary z któymi trzeba się pogodzić. Możesz zainstalować inny ekran startowy - działa płynniej (polecam Go Luncher EX). ma on widgety które pozwalają wyłaczać zbędne programy z tła.

Tak jak kolega wyżej powiedział możesz spróbować inne romy, mogą one usprawnić telefon.

No i przede wszystkim spróbuj podkręcić procesor. (google :))

Pharun , sam telefon nie jest nawet taki zły, tyle, że zepsuty.

Mam go i Cyanogenmod 7.2 wiele zmienia (Android 2.3.7). Nic się nie zacina, nie laguje.

Ostatnio na jaw wyszło, że niektóre z i5700 są zepsute, tylko Samsung tak spatchował Androida, by wszystko wyglądało okej.

Z niewiadomych przyczyn szyna AHB jest sprzętowo spowolniona…

1. Tak jak napisał Pharun , to działa dopiero od Androida 2.2.

2. Tutaj nie pomogę, nie mam tego problemu. Filmiki w HQ chodzą wszystkie bez przycięć (WiFi Dialog 4Mbps download/512kbps upload).

3. Niestety, jest to kompletnie wina Samsunga.

a) Niektóre telefony są uszkodzone.

b) Aby wszystko trzymało się w miarę kupy, Samsung porobił w systemie różne obejścia, co spowolniło jego działanie.

c) Sprzętowo spowolniona szyna AHB. OC trochę pomaga.

d) Sterowniki napisane w tzw. “suboptimal way”.

Jeśli chcesz korzystać z tego telefonu na zadowalającym poziomie, to:

1. Wykonanie roota.

2. Instalacja Cyanogenmod 7.2 (Android Gingerbread 2.3.7).

ROM ten przygotowany został przez polskiego studenta o nicku tom3q.

Prawie wszystkie sterowniki przepisał od nowa eliminując błędy, do tego sam pisze sterownik do GPU.

Dodane 11.12.2011 (N) 14:27

SzoteK , w Galaxy Spica nie podkręcisz procesora z powodu m.in. ograniczenia przepustowości AHB.

Procesor podkręcony już o kilkadziesiąt MHz staje się niesłychanie niestabilny, zatem dla szerszej publiczności OC jest niemożliwe.