Dzień dobry. Ostatnio w mojej szafie znalazłem skarb w postaci Samsunga Galaxy Mini 2. Po uruchomieniu okazało się, że telefon działa na Androidzie 2.3.6, co jest dosyć słabą wiadomością. Sklep Play nie działa, crashuje się parę sekund po uruchomieniu z komunikatem “Aplikacje Sklep Play (proces com.android.vending) została nieoczekiwanie zatrzymana”. W takim razie mam parę pytań:
Czy można na niego zainstalować nowszego androida (przynajmniej 4, chociaż wiem, że nowszych nie uciągnie)?
Jeśli nie, czy można rozwiązać kłopot ze Play Store?
Troszkę średnio rozumiem problem, co można zrobić z tym telefonem?
Odpowiedź brzmi: korzystać, jak z telefonu.
Można dzwonić, pisać smsy, robić zdjęcia lub słuchać muzyki.
Natomiast korzystanie ze smartphonea nie uda się, kwestie wydajności. Nie zagrasz na tym w nic, FB też nie pójdzie, jeżeli musisz coś wgrać, to wgraj z pliku APK, powinno to działać.
Jeżeli telefon jest dla Ciebie “zbyt mało smart”, to daj większą czcionkę i ciocia/babcia się ucieszy pewnie.
Zrootuj go, zrób backup i wywal wszystkie usługi Google. Przynajmniej nie będzie się crashować i czas na baterii będzie dłuższy.
Aplikacje możesz zainstalować z plików apk pobranych pod odpowiednie target API.
To nie czasy, że nakładka Samsunga była mocno zintegrowana, więc powinno się udać.
Za około 300zł możesz kupić smartfona z 3GB RAM i współcześniejszymi parametrami. Ten który masz nadaje się jedynie do dzwonienia, ewentualnie jako modem WiFi o małym zasięgu i w żaden sposób tego nie przeskoczysz.