Cześć, Samsung Galaxy tab 2 10’ gt-p5110 restartuje się co chwila. System to Android 4.0.2. Co mogę zrobić? Czy hard reset załatwi sprawę? Jeśli tak to jak go poprawnie wykonać?
Rootowałeś go?
Nie był rootowany.
Problem występował wcześniej?
Jak długo masz tablet?
Nowy czy używany?
Próbowałeś aktualizować? Jak nie to może czas o tym pomyśleć. Najwygodniej przy użyciu Kies.
Problem nie występował wcześniej. Tablet jakieś dwa lata ma. Jest nowy. Nie próbowałem go zaktualizowac boje się ,że podczas aktualizacji wywali go. Kies a co to takiego?
Używasz sprzętu Samsunga i nie wiesz?
To oprogramowanie producenta do zarządzania urządzeniem. Nie jest konieczne ale czasem może wiele korzyści przynieść.
Pobierz Kiesa (nie Kies 3) bo masz Androida 4.0.2.
http://www.samsung.com/pl/support/usefulsoftware/KIES/
Zainstaluj i sprawdź czy nie ma dla Twojego tableta aktualizacji.
Oczywiście po zainstalowaniu Kiesa podłącz tablet po uruchomieniu Kiesa
@_tommy_
Dzięki za info. Tablet nie jest mój. A jeszcze mam kolejny problem, że tablet nie zapisuje zmian po restarcie. Np gdy usuwam jakieś filmy usuwam je wszystkie to po restarcie one powracają. Czy może to być wina jakiegoś wirusa czy coś?
Usuwasz z poziomu galerii?
A masz jakiegoś menadżera plików? Samsung do swoich smartfonów/tabletów dodawał Menadżera Plików więc jeśli dalej jest dostepny to spróbuj z niego skorzystać. Wygląda to podobnie jak na komputerze - przeglądasz zawartość dysku (w przypadku tabletu - pamięci masowej) zarówno tego wewnętrznego jak i karty micro sd.
Spróbuj pousuwać pliki tak jak napisałem wyżej, skorzystaj Cleaner Mastera bądź CCleanera (dostępny również na Androida) w celu wyczyszczenia śmieci. Resetnij tableta.
Jeśli nie pomoże proponuje przywrócenie tableta do ustawien fabrycznych. Aplikacji właściciel nie straci, łatwo je zainstalować ponownie ze sklepu ponieważ zapisują się one po zainstalowaniu/odinstalowaniu
Usuwam z poziomu wbudowanego menadżera plików. ‘‘moje pliki’’ . Tylko, że po restarcie tableta wszystko wraca np te filmy które usunąłem wracają z powrotem.
Przywrócenie ustawień fabrycznych.
Wg mnie to powinno pomóc. Później aktualizacja do Androida w nowszej wersji i powinno hulać.
Może głupie pytanie ale mógłbyś mi napisać jak przywrócić ustawienia farbyczne? Gdzie mam wejść i co kliknąć?
Hmm zrobiłem fabryczne ustawienia ale to nic nie pomogło. Po restarcie wszystko wróciło do normy.
Menu -> Ustawienia -> Backup i zerowanie.
Mam GT-P3110 więc podaję wg mojego tabletu, u Ciebie powinno być tak samo albo podobnie.
Tak też zrobiłem. Ale po restarcie wszystko wróciło tak jak było. Czy to może być spowodowane synchronizacją albo chmurą? Miałem nawet ikonkę na ekranie jakby android crash wbiłem do biosu kliknąłem zero all data i nic nie pomogło. Po restarcie jest jak było.
Chmura nie powinna mieć znaczenia. Po wprowadzeniu ustawień fabrycznych tablet jest czysty i nie ma aplikacji synchronizujących, przynajmniej nie logują się one aby cokolwiek aktualizować.
Problem upatrywałbym w sofcie…jak na moją wiedzę o Tabie od Samsunga to masz złożony problem.
A wyjmowałeś kartę micro sd?
Nie mam w ogóle karty micros sd. Czyli zmienił byś soft tak? A jeśli tak to jak?
Najprościej przez Kies. Pobierasz, instalujesz, wlączasz Kiesa, podpinasz tablet, jak tablet pokaże się w oprogramowaniu to zapewne wyskoczy okno o aktualizacji firmware.
A to że 96% pamięci jest zajęte ma znaczenie? Że tylko 4% zostało wolne. Czy to może być powodem. Tylko jeśli coś kasuje to po restarcie wraca z powrotem. Np kasuje jakieś filmy i po restarcie one znowu się pojawiają.
Kolego, ja nie jestem alfa i omegą.
Skoro pojawiają się ciągle problemy z restartem to oddaj tablet do serwisu, o ile masz na niego jeszcze gwarancję. Przyczyn może być wiele, nawet i uszkodzona pamieć czego nie jesteś w stanie sam sprawdzić. Może posypał się system, ciężko jest to określić.
Jak nie chcesz go serwisować to go zaktualizuj do nowej wersji lub zapodaj custom roma (nieoryginalny dedykowany na tablet).
Szczerze? Oddałbym na serwis.
Okej dzięk za info. A jeśli miałbym wgrywać przez Odina to jaki firmware mam pobrać? Mógłbyś podać jakiegoś linka?
Poczytaj tu -> http://forum.android.com.pl/f855/
jedyne wg mnie solidne forum tylko i wyłącznie o Androidzie.