Samsung NP350V5C-A03PL - ograniczenie pracy wentylatora

Witam serdecznie,

mój laptop Samsung Seria 3 NP350V5C-A03PL, praktycznie w ogóle się nie grzeje. Jedynie podczas konwersacji, kompresji itd, wtedy kiedy praca laptopa jest na poziomie 100%, to staje się lekko cieplejszy.

Dysk w nim został wymieniony na SSD, więc tym bardziej nie ma się co w nim grzać, gdy stoi sobie bezczynnie(brak obciążających procesów i karty dedykowanej, dysk ssd). Laptop powinien być praktycznie bezgłośny, jednakże praca wentylatora została tak zaprogramowana, żeby uruchamiał się cyklicznie. Nie wtedy, kiedy faktycznie jest potrzeba.

Niby jest program “Easy Settings”, gdzie można zmienić pracę wentylatora na cichą, albo program by zarządzał pracą jego. Prawda jest taka, że ten wentylator dalej uruchamia się i wyłącza cyklicznie, a nie wtedy gdy jest potrzeba. Wentylator w 90% pracy swojej wydmuchuje pokojową temperaturę i czasami, jak laptop musi sobie pochodzić, a ja np.: śpię w okolicy jego, to chciałbym, aby praca tego wentylatora była jak najbardziej ograniczona, tylko wtedy kiedy jest taka potrzeba.

Jest program, który regulowałby pracą wentylatora i uruchamiał go, tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba? SpeedFan nie działa z tym laptopem, albo coś źle go obsługuję…

Pozdrawiam.

Może ustaw w biosie pracę na około 30-40% gdy będzie potrzebował więcej powinien automatycznie podkręcać obroty, gdy już schłodzi powinien automatycznie wracać do tych 30-40% maksymalnych obrotów.

Niestety, bios jest bardzo ograniczony i nie mam dostępu do temperatur, ani regulacji wentylatorów w biosie…

Nie, nie ma takiego programu do laptopów samsunga. Oprócz tego, co fabryka dała. Ale można pójść w inną stronę. Spróbuj ustawić opcję, żeby wentylator pracował cały czas. Jednostajnie, bez skoków i rozkręcania.