Samsung Omnia SGH-i900 - Linux - da się zainstalować?

Da się na tym zainstalować Linuksa? Nie będzie problemu ze sterownikami? :slight_smile: Z góry dzięki!

nie można

Też szukałem na ten temat, z tego co się orientuję Linux nie wspiera tej architektury, ktoś musiałby przeportować.

Pozdrawiam!

Ktoś musiałby to przeportować? Pomyślę nad tym, bo Windows Mobile jest trochę irytujący :wink: Może za 100 lat skończę…

Dzięki!

Ja na WM nie narzekam, jak dla mnie spoko. Poza tym samo przeportowanie to nic, na Iphone też przeportowano ale co z tego jak masz dostęp tylko do konsoli. Ktoś musiałby napisać sterowniki chociażby dla ekranu dotykowego a i tak nie wiadomo jakby to działało, lepiej już kupić telefon z preinstalowanym Linuksem. Według mnie Linux powinien się rozwijać na komputerach domowych, bo wg mnie Linux się jeszcze nie nadaje do telefonów.

Nie jestem pewien ale niektóre telefony mogą mieć zabezpieczenia przed wgrywaniem innego OS, więc to również może być problemem a nie samo przeportowanie, ale nie jestem pewien, to tylko moje domysły.

Pozdrawiam!

Ty nie narzekasz, mnie trochę irytuje. Kwestia gustu :wink: Kupić telefon? Nigdy nie kupiłbym tak drogiego bajeru. Ja moją Omnię wygrałem. W konkursie informatycznym :wink: Więc mi zestaw konsola+kompilator+sterowniki absolutnie by wystarczył. O resztę bym potrafił się zatroszczyć :wink:

Fakt telefon drogi, ja akurat kupowałem ten telefon do konkretnych zastosowań, więc kupiłem go świadomie i dobrze wiedziałem, że jest obsługiwany przez WM. Szukałem coś na temat instalacji Linuksa bardziej z ciekawości czy się da ale z tego co widzę, nawet gdyby się dało to i tak nie warto, podejrzewam że nie obsłużyłby w pełni tego sprzętu. Przynajmniej ja bym nie instalował, no chyba żeby poszpanować.

Pozdrawiam!

Jakby ktoś szukał (sam przed chwilą szukałem)

http://sourceforge.net/projects/linuxomnia/

Testowałeś może jak to działa? Obsługuje w pełni ten telefon? Androida też można uruchomić na Omnii, tylko co z tego jak funkcja dzwonienia nie działa, a telefon się grzeje, że jajka można na nim smażyć (przynajmniej tak było, jak ostatnio testowałem).

Pozdrawiam!

Testuję. Na razie Omnia jest martwa :wink: