Samsung R540 - Problem jedynie z systemem Windows 10

Witam Serdecznie,

*Laptop Samsung R530/540.*

Specyfikacja
Procesor - Core i3 2x 2.5 GHz
RAM - 4 GB
Grafika - Intel HD Graphics
Płyta główna - Bremen-C 10012.

Jest na tym laptopie problem z Windowsem 10. Nie wiem, czy to wina starszej wersji BIOS-u ale nigdzie nie idzie nowej znaleźć - jak ktoś będzie chętny pomóc w znalezieniu - podaruję punktów i będę wdzięczny. :)
Jeżeli chodzi o inne wersje to bez problemu się instalują i uruchamiają za każdym razem, a Windows 10 podczas instalacji stanie —> uruchomię ponownie laptopa —> pójdzie, oraz kiedy już zainstaluję to podczas całkowitego wyłączenia laptopa i uruchomienia —> stanie, i będą te okienka aż do usranej, i kiedy zrestartuję to znów to samo, a kiedy jeszcze raz wyłączę i włączę to pojawia się kółeczko ładowania pod okienkami, tak więc jest tak jakieś z 3/4 razy, w sensie uruchomi się raz na 3 razy powiedzmy. Nie wiem, czy może jest to wina jakiegoś ustawienia w BIOS-ie? Patrzyłem ale niestety, sprawdzałem też co oznaczają poszczególne opcje w BIOS-ie i nie dało nic włączenie czy wyłączenie. Czy to jest wina płyty tej? Dysk jest dobry, nie ma bad sectorów, na Windows 7 nie ma żadnego problemu, idzie za każdym razem. A Windows 10 miałem też swoją instalkę oraz pobrałem czystą od producenta i to samo. Staje na “okienkach”, pod nimi nie pojawia się kółeczko ładowania. A uparłem się na 10-tkę ponieważ m,am sentyment, podoba mi się grafika i Wszystko, i chciałbym używać go, ale niestety, coś ten laptop z tym systemem nie współgra… Kurcze… bardzo proszę o jakieś sugestie…

Problem powoduje karta wifi. Najprościej to zweryfikować demontując ją.

Witam spróbuj wyłączyć szybkie uruchamianie

https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1031533/

To oczywista oczywistość, że nie ma odpowiednich sterowników Microsoftu do tego laptopa. Ja bym spróbował odpalić na nim Driver Booster. :sauropod:

Dokładnie. Moja mama miała R510 i bylo to samo.

W przypadku laptopa Samsung R540 nie miałem żadnego problemu z zainstalowaniem Windowsa 10. Działa bez zarzutu od czterech lat do dzisiaj, na razie jeszcze na wersji 1909. Wszystkie sterowniki zainstalował Windows Update podczas i po instalacji.
Uwaga! Podczas instalowania Win10 “kółeczko” pojawia się na tym lapku po bardzo długim czasie.

… a jakie ma prędkosći trzyma te 100 ze spadkiem do 50, czy góry i doliny? 10 jest znacznie cięższa od 7 i na starszym sprzecie i zjechanym dysku może długo się instalowac, uruchamiac i aktualizować. U rodziców czasami też juz myślę, ze zmarł laptop…

No też już coś takiego przeczytałem gdzieś, ale nie bardzo chciało mi się wierzyć. Lecz teraz się przekonałem i masz rację. Jak ją wyjąłem to za każdym razem 10-tka się uruchamia, instaluje się szybciej. A jak ją włożyłem… już nie ma tego kółeczka pod okienkami:

Zainstalowałem Driver Booster ale nie znalazł żadnych sterowników, spróbowałem w Menadżerze urządzeń i tam pobrało dla niej, jest to jakaś tam “broadcom 802.11n”, ale po ich zainstalowaniu jest to samo, okienka cały czas widnieją i system dalej nie idzie, a przynajmniej nie za 1 razem. Najwyraźniej 10-tka nie wspiera tego urządzenia, spróbuję jeszcze jedną rzecz ale nie wiem czy da coś, jeszcze pewne sterowniki. A co do modelu to jednak płyta główna pochodzi z modelu R540, bo na Allegro ktoś taką samą sprzedawał (jest to Bremen C-rev 1.1, 10012) bo myślałem że z 530. System nie podaje mi modelu jej, tylko jak widać, i taki i taki. :slight_smile:

No i co do BIOS-u, to chyba najnowsza wersja jest z października z tego samego roku (2010) teraz mam wersję z czerwca 2010, co widać na zrzucie. Próbowałem zaktualizować pobierając ze strony Samsung, dla laptopa R540-JA07PL (bo ta płyta pochodzi z tego modelu lapka) ale niestety nie daje się, może dlatego, że odpalam ten plik na Windows 10?
A może ten plik wrzucić na boot’owalny pendrive?

Mam, mam bo już trzy laptopy Samsunga w ten sposób uaktualniłem. Wymieniłem we wszystkich karty na takie:

1 polubienie

No dzięki za propozycję i info.
Tylko co do ceny to niee no… jakbym miał płacić ponad 7 dyszek za taką samą kartę to wolałbym kurczę zainstalować Seven, i z głowy. :slight_smile:
Chyba że z tańszych by działała, bo patrzyłem aukcje to są i po 10 zł z używanych też z Intela, i chyba ciut droższe Nowe.

Mnie była potrzebna faktura. Gdybym kupował do prywatnego laptopa, to pewnie kupiłbym połowę tańszą, używaną.
Tyle, że te pasujące do Lenovo nie działają w innych, nie Lenovo. No i te używane nie obsługują 5GHz…