Samsung R540 - problem z poprawnym wyświetlaniem grafiki

Witam zacznę od tego że kupiłem laptopa z ERY samsung R540 .

Posiada on procesor : Intel® Core i3 CPU M 380 @ 2.53 GHz .

I mam oto taki problem otóż mam orginalny system win 7 Home Premium i po zainstalowaniu go na nowo na w/w laptopie wszystko śmiga poprawnie ale występują problemy z jasnością ekranu itp. oraz np. nie mam tych klasycznych “efektownych” żeczy jak przenikające paski folderów krycie itd.

Wiem że aby mieś wszystkie możliwości muszę zainstalowaś sterowniki pod procesor .

Więc pobieram z tąd:

http://downloadcenter.intel.com/SearchR … rodId=3231

I instaluje , po zainstalowaniu mam wszystko jak chciałem wygląda dokladnie jak prosto z sklepu .

Ale przy wyłączaniu systemu win 7 wystepuje “bluescrean” który ponownie uruchamia komputer i potem wyskakuje to :

Podpis problemu:

Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.768.3

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:

BCCode: 3b

BCP1: 00000000C0000046

BCP2: FFFFF80002AA47F8

BCP3: FFFFF8800645D870

BCP4: 0000000000000000

OS Version: 6_1_7600

Service Pack: 0_0

Product: 768_1

Pliki pomagające opisać problem:

C:\Windows\Minidump\042511-19312-01.dmp

C:\Users\Kamil\AppData\Local\Temp\WER-34148-0.sysdata.xml

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:

http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid= … cid=0x0415

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:

C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

Co z tym zrobic , wiadome jest to ze to wszystko przez te sterowniki ???

Odinstaluj to, co zainstalowałeś. Sterowniki ściągnij ze strony Samsunga.

Do procesora nie instaluje się żadnych sterowników.

Hej,

Nie, musisz zainstalować sterowniki do płyty głównej i do układu graficznego. To pierwsze i najważniejsze. Zaczynasz od instalacji systemu, później instalujesz sterowniki do chipsetu płyty głównej, następnie do grafiki i dźwięku, a później do pozostałych urządzeń, w które wyposażony jest komputer. Wszystkie znajdziesz na stronie producenta - tutaj. Masz tam kolejno dla Windows 7: sterowniki do karty bezprzewodowej WiFi (w zależności od zastosowanego w komputerze modelu), Bluetooth’a, Chipsetu płyty głównej, złącza HDMI (dźwięk), oprogramowanie do poprawy wydajności operacji dyskowych, sterowniki do karty sieciowej przewodowej, sterowniki do dźwięku i grafiki oraz sterowniki i oprogramowanie do touchpad’a.

Pozdrawiam,

DImatheus

Jesem lalkiem w tych sprawach więc zapytam , w etykietce Downloads mam do wyboru :

Manuals | Driver | Software | Firmware

Mogli byście mnie nakierować co dokładnie ściągać aby były podstawowe funkcje .

1. Grafika

2. HDMI

3. Dzwięk

4. Internet mam bezprzewodowy to nie wiem czy cos do tego też trzeba

5. Mikrofon i kamerka internetowa

6. chipsesy (nie wiem co to)

7. Zauważyłem również że jak mam odłączony zasilacz to przy starcie systemu wszystko jest takie ciemne , ale jak juz zaloguje na konto to jest normalna jasność

8. I inne możliwe żeczy co powinien mieć zainstalowene mój laptop

Z góry dziekuje

edit to moja werja lapyopa :

http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-p … ab=support

w dzale sterowniki pobieram VGA(Graphics),INTEL i instaluje a i tak mam ten sam problem pomocy …

Hej,

Jak same nazwy wskazują mamy do czynienia kolejno z: instrukcjami, sterownikami, programami narzędziowymi oraz oprogramowaniem urządzeń.

A z jakiego dokładnie systemu korzystasz - z Windows 7 w wersji 32- czy 64-bitowej?

Bo najpierw należy zainstalować sterowniki do chipsetu płyty głównej oznaczone na stronie jako Chipset. Ale najpierw daj znać, jaka wersja systemu - wtedy będę mógł Ci pomóc. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Windows 7 home premium 64 bitowy , proszę pomóż . Nawet jak oryginalnie aktualizuje system i on tam pobiera wszystkie potrzebne sterowniki to występuje ten sam problem .

Jeśli możesz podaj dokładne linki do tych sterowników bo zaś coś pomieszam lub coś Samsung R540 z ery

kamil11357 ,

Poradnik dla Ciebie

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Ok zrobione , przepraszam za komplikacje.

Hej,

Zatem po kolei. Poniżej co i w jakiej kolejności należy instalować. Dla ułatwienia dorzucam też screen z numerami poszczególnych sterowników - oczywiście mowa o tych, które sam podałeś, a znajdujące się tutaj.

32769282489795005311_thumb.jpg

:arrow: (1) Chipset - sterownik do chipsetu płyty głównej - po jego zainstalowaniu restart systemu,

:arrow: (2) Intel Rapid Storage - oprogramowanie do zwiększania wydajności i lepszego zarządzania operacjami dyskowymi - tutaj też po instalacji restart systemu,

:arrow: (3) VGA(Graphics),INTEL - sterowniki do zintegrowanej karty graficznej - tu też po instalacji konieczny jest restart systemu,

:arrow: (4) Sound(Audio) - sterowniki do zintegrowanej karty dźwiękowej - tutaj także konieczny restart po zakończeniu instalacji,

:arrow: (5) Wireless LAN,ATHEROS lub Wireless LAN,BROADCOM - sterowniki do bezprzewodowej karty sieciowej WiFi. Jako że model może być wyposażony albo w kartę Atheros’a, albo w Broadcom’a należy eksperymentalnie sprawdzić, co zainstalować. Jeśli w czasie instalacji pierwszych sterowników otrzymamy komunikat o nieznalezieniu sprzętu, instalujemy drugi z nich,

:arrow: (6) Lan - sterowniki do przewodowej karty sieciowej,

:arrow: (7) Touchpad - sterownik oraz oprogramowanie do touchpad’a zastępującego w komputerach mobilnych myszkę - po instalacji konieczny będzie restart systemu,

:arrow: (8) Bluetooth,BROADCOM - sterowniki do modułu Bluetooth - instalujemy go w sytuacji, gdy komputer wyposażony jest we wspomniany układ.

Najważniejsze. Sterowniki na stronie są spakowane w postaci archiwów zip. Zatem przed przystąpieniem do instalacji należy je wypakować. Jeśli w systemie nie posiadasz osobnego programu - na przykład WinZip’a czy WinRAR’a - możesz posłużyć się mechanizmem zintegrowanym w systemie. Klikasz prawym przyciskiem myszy na archiwum i wybierasz z menu kontekstowego opcję Wyodrębnij. Dalej postępujesz zgodnie z instrukcjami pojawiającymi się na ekranie. Po skończeniu wypakowywania należy przejść do folderu z wypakowanymi sterownikami i uruchomić jego instalację. Należy tak postąpić z każdym ze sterowników - uruchamianie instalacji z nierozpakowanych archiwów prowadzić może do pojawiania się przeróżnych problemów - z BSOD włącznie.

Powodzenia,

Dimatheus

Jesteś geniuszem , wszystko działa jak ma działać , wiszę Ci piwo :wink:

Jest jeszcze jedna rzecz …

Teraz wszystko z jasnością grafiki mam OK ale przy starcie gdy jest odłączony zasilacz to jest wszystko takie ciemne np. ( ta informacja: Za chwile zostanie uruchomiony system … ) , ale jak juz zaloguje na konto to jest normalna jasność jaką ustawiłem . Te przejście następuje przed wyświetleniem napisu Zapraszamy bo on wyświetla się jak należy .

Hej,

Oj, do geniusza to mi bardzo, ale to bardzo daleko. Aczkolwiek bardzo się cieszę, że działa. :slight_smile:

To akurat jest zupełnie normalne. Zmiana jasności następuje dopiero po właściwym uruchomieniu sterownika ekranu oraz dodatkowego oprogramowania do zarządzania jasnością. A gdy komputer uruchamia się z akumulatora, ustawienia domyślne ładują się nieco później - w końcu komputer zmniejsza taktowania i jasność, by zmniejszyć zużycie energii. I dokładnie tak samo jest z posiadanym przeze mnie Acer’em. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Aha w takim razie dziękuje , temat rozwiązany w 100% można zamknąć :slight_smile:

Hej,

Cieszę się niezmiernie. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus