"Sapnięcie" i zawieszenie komputera


(Stan19) #1

Witam!

Ostatnio po uruchomieniu komputera (pulpit i wszystko sie załadowuje) podczas włączania byle jakiego programu w jednostce coś sapnie dwa razy i komputer się zawiesza (trzeba resetować). Myślę ze to wina dysku bo byłem zmuszony do formatowania dysku ponieważ komputer nie mógł znaleźć partycji d. Miałem też sytuację że komputer nie mógł znaleźć całego dysku.

Czego to może być wina?

PS. Jeśli dysku to jaki najlepiej kupić do Athlon 2000+, 768mb ramu, Ati radeon 9600 pro, K7VTA3, obecnie dysk mam WDC WD800JB-00JJAO.


(Cosik Ktosik) #2

Jeżeli możesz od czasu do czasu odpalić komputer, to podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health.

Podaj napięcia z zasilacza. Jeżeli nie posiadasz miernika, to odczytaj je z Biosu.

W Biosie załaduj ustawienia zoptymalizowane.


(Stan19) #3

Po resecie wszystko gra i się normalnie uruchamia i pracuje

HD Tune: WDC WD800JB-00JJA0 Health


ID Current Worst ThresholdData Status   

(01) Raw Read Error Rate 200 200 51 997 Ok       

(03) Spin Up Time 173 167 21 2325 Ok       

(04) Start/Stop Count 93 93 0 7037 Ok       

(05) Reallocated Sector Count 200 200 140 0 Ok       

(07) Seek Error Rate 200 200 51 0 Ok       

(09) Power On Hours Count 87 87 0 9999 Ok       

(0A) Spin Retry Count 100 100 51 0 Ok       

(0B) Calibration Retry Count 100 100 51 0 Ok       

(0C) Power Cycle Count 94 94 0 6808 Ok       

(C2) Temperature 120 91 0 23 Ok       

(C4) Reallocated Event Count 200 200 0 0 Ok       

(C5) Current Pending Sector 200 200 0 3 Ok       

(C6) Offline Uncorrectable 200 200 0 0 Ok       

(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 Ok       

(C8) Write Error Rate 200 200 51 0 Ok       


Power On Time : 9999

Health Status : Ok

Czy mógłbyś powiedzieć jak je załadować i w której zakładce to sprawdzić?


(Cosik Ktosik) #4

Trzech kandydatów na bad sektory. Coś jest nie tak z powierzchnią dysku lub samymi głowicami odczyt/zapis.

Co do Biosu,:

ustawienia: to na głównym ekranie: Load Optimized Defaults itp.

napięcia: Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V.


(Stan19) #5

Zasilacz mam firmy CodeGen i chyba tu wszystko jasne

+3,3V - 2.57V

+5V - 4,67V

+12V - 13,12V


(Cosik Ktosik) #6

Wszystko poza normą i to znacznie. Natychmiast go wymień.

Prawidłowy zakres napięć wg normy ATX:


(Stan19) #7

Możesz mi polecić jakiś zasilacz ale bez kosmicznej ceny?


(Cosik Ktosik) #8

Modecom MC 350 (MC nie Feel) lub podobny, ale tańszy Fortron 350


(Stan19) #9

Więc co nie wina dysku tylko zasilacza? Zaraz jadę kupić nowy zasilacz... Po zamontowaniu go podać napięcia?


(Cosik Ktosik) #10

Dysk wykazuje błędy, ale zasilacz podaje tragiczne napięcia, więc powinno się go wymienić. Oczywiście nie są to napięcia zmierzone porządnie miernikiem. Czy tylko on powoduje ten efekt, nie wiem. Możesz pożyczyć inny zasilacz, ale ja bym nie ryzykował.


(Stan19) #11

Napięcia na nowym zasilaczu...

+3.3V 3.31

+5V 4,91

+12V 13,24


(Cosik Ktosik) #12

A czy problem dalej występuje?


(Stan19) #13

ustąpił Kupiłem zasilacz Modecom Feel 350 bo innych zasilaczy w 4 sklepach nie było w Hrubieszowie