Sapphire x800 GTO AGP problem

Zakupiłem parę dni temu kartę graficznę Sapphire x800 GTO AGP i po włożeniu jej do kompa i wpięciu dodatkowego zasilania (molex) włączyłem kompa a tu lipa - bios dźwięczy że błąd karty graficznej (1 długi 2 krótkie chyba) i żaden obraz naturalnie się nie wyświetla. Po włozeniu z powrotem starego radka 9200 wszytko było ok. Nie byłem w stanie jej sprawdzic u kogos, oddałem ją do sklepu i dostałem kase z powrotem (oni tez nie mieli jak sprawdzic a był to jedyny egzemplarz u nich). Jednak dalej ją chce kupic i boje sie ze bedzie to samo. Jakies pomysły?

Ta karta może pracować wyłącznie na slocie AGPx8 o napięciu 0,8V , sprawdź w książce do płyty gł czy twoja płyta gł. może podać takie napięcie (0,8V) na AGP, możliwe że w biosie jest “przełącznik” AGPx4/AGPx8, co i tak nie daje 100% pewności że po przęłączeniu na AGPx8 bedzie 0,8V , w koncu to już nawet jestem ogłupiały w tych sprawach , bo sam mam płyte gł. gdzie czarno na białym pisze AGPx8 a poniżej tłustym drukiem że obsługa kart graficznych tylko z napięciem 1,5V.

Na płycie nic nie ma - mam gigabyte ga-7va, ale bios sugeruje mi że rzeczywiscie napiecie oscyluje od 1.6 do 1.8 przy podkręceniu.

moth6hm.jpg

Czy jest jakieś inne miejsce gdzie można tym manewrowac bo instrukcja płyty jak zwykle gównie opowiada gdzie są guziki itd. :frowning:

http://sklep.akari.pl/sklep/index.php?rp=item&id_tow=698

no niestety obsługa kart AGP8/AGPx4 ale tylko z napięciem 1,5V. Jeżeli chcesz wymienić karte na mocniejszą to musisz zwracać uwage przy zakupie aby wyraźnie na opakowaniu pisało AGPx8, 1,5V.

no nic dzieki w kazdym razie.