SATA II zgubione 120 GB dysku!


(K C Kot) #1

Witam! !!

Mam problem. Kupilem nowy komuter. Złożyłem go i podłączyłem. Wykrył mi w BIOSie dysk 250GB i wszystko się zgadzało do momentu kiedy chcialem zacząć instalację windows. początek byl bez problemowy ale wyskakuje komunikat o wybranie partycji. to jest Normalne ale wykrywa mi dysk tylko 130GB. Co zrobic zeby instalator widzial cale 250GB. Prosze o pomoc w tej sprawie.


(ak6) #2

A czy masz winde z sp2 ??

Windows z bez sp ma kłopoty z wykrywaniem większych dysków prawidłowo.

Po zainstalowaniu windy powinieneś zobaczyć resztę dysku jako nie przydzieloną.

Podczas instalacji przydziel sobie na system tyle ile potrzebujesz a po instalacji powinieneś zobaczyć całą resztę do dyspozycji. :slight_smile:


(floyd) #3

Ewentualnie mozna to obejść w Xp bez SP1 czy SP 2 wchodzac w menu START, URUCHOM, wpisujemy REGEDIT, nastepnie wybieramy HKEY LOCAL MACHINE, SYSTEM, CurrentControlSet, Services, atapi, Parameters i jesli nie ma to nalezy tu utworzyc Nowa WARTOSC DWORD (wchodzi sie w Edycje wybiera sie nowy i nastepnie klika sie Wartosc DWORD), nastepnie edytuje sie nowy DWORD jako nazwe wpisujemy EnableBigLba i wartosc wpisujemy 1 w systemie szesnastkowym i restart kompa i dysk powyzej 130GB jest widziany!

(Sam tego nie stosowałem i ciekaw jestem czy zadziała.)


(K C Kot) #4

dobra dzieki za pomoc sprawa rozwiazala sie sama;) kumpel dla mi nie tego windowsa;). Teraz mam SP2 i chodzi wszystko bez problemu;)


(lazikar) #5

Ciekawe. :x