SB Audigy - problem z instalacją pod Windows 7

Witam, mam problem z zainstalowaniem karty SoundBlaster Audigy (symbol SB0230). Karta jest raportowana w systemie jako Nieznane urządzenie PCI, jednak po ściągnięciu sterowników ze strony producenta (https://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=1&prodID=4847&prodName=Sound%20Blaster%20Audigy&CatName=Sound+Blaster) i uruchomieniu ich dostaję komunikat że nie ma takiego urządzenia w systemie.
Czy instaluję złe sterowniki?

Witaj.
Udziel Nam więcej informacji.
Czy masz zainstalowane wszystkie inne sterowniki?
Są jakieś inne konflikty w Menedżerze Urządzeń?
Jaką masz płytę główną?
System Windows 7 32 czy 64 bit?

Zainstalowałem sterowniki (nie miałem sterownika chipsetu, wiem jestem debilem) ale teraz nie ma dźwięku. Tzn wyświetla się że niby jest ale nic nie słyszę.

Windows 7 64bit, płyta ASUS P8 Z77-V-LX.

Czy teraz masz jakieś konflikty w Menedżerze?
Jaka wersja sterowników jest teraz z Audigy?
Podpinasz słuchawki/głośniki do właściwego portu MiniJack?

Zainstalowałem wersję sterowników 2.11 i 2.18 - bez poprawy.
Podłączałem zarówno słuchawki jak i kabel AUX od wieży zarówno do wyjścia czarnego jak i zielonego - nie ma dźwięku w obu.
Mam jedno nierozpoznanie urządzenie w Menedżerze. Identyfikator:
PCI\VEN_1102&DEV_7003&SUBSYS_00401102&REV_03

Wyczyszczę rejestr i spróbuję jeszcze sterowniki od kX’a.

Windows 7: PCI Input Device - Code 28 in Device Manager

To pewnie to już znalazłeś SB0090/SB1394 pod Win7x64 i 10 - Sterowniki do starej karty muzycznej
Zerknij jeszcze tutaj do Wykazu usług Microsoft®Update

Zainstalowałem kX’y ale nic z tego - nadal jest to samo. Dodatkowo jak wchodzę do Creative Audio Console to mam komunikat

Unable to find Audio device. Please make sure that your audio device is enabled and installed with it’s driver.
This application will be closed.

Już nic nie rozumiem…

Teraz po pobraniu sterowników do Audigy próbowałeś je usunąć z Menedżera i po odświeżeniu wskazać je ręcznie z rozpakowanego katalogu?

Jeszcze coś tutaj

Reinstalowałem sterowniki w Menedżerze a potem zainstalowałęm te kX.
Karta jest na 99% sprawna, mam ją od kumpla i u niego działała.
Chyba zrobię format, już dawno nie było a teraz mam pretekst. Może wtedy zadziała.
Dzięki za pomoc.

Pod Linuxem karta działa. Muszę zrobić formatowanie dysku, wtedy zobaczę czy zadziała.

Problem rozwiązany. Po reinstalacji karta działa.

1 polubienie