SB AUDIGY SE 5.1+7.1 EAX - kilka pytań

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie dźwięku.

1)Czy będzie duża różnica w dźwięku między SB AUDIGY SE 5.1+7.1 EAX ,a zintegrowaną Realtek AC’97 Audio ?

2)Czy karta dźwiękowa SB AUDIGY SE 5.1+7.1 EAX połączona z kinem d. Yamaha kablem SPDIF będzie dobrym rozwiązaniem ? (chodzi o jakość dźwięku)

3)Gdzie w karcie dźwiękowej SB AUDIGY SE 5.1+7.1 EAX wpiąć mikrofon,SPDIF oraz tuner tv (dokładnie rozchodzi się pod jakie kolory wejść w karcie) ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam serdecznie

LukaS

Oczywiście że będzie. Sam robiłem dokładnie taką zamianę i różnica była, dźwięk był czystszy, pełniejszy.

na wysokiej klasy głośnikach tak (lepsze wzmocnienie sygnału i mniej szumów na wyjściu karty).

dobrym

powinny być podpisane mic, spdif, line in.

1. Różnica będzie więcej niż znaczna.

2. Będzie okej. Zależy też od klasy kina domowego ale SB Audigy to dobra karta więc wszystko będzie ładnie śmigac. Jeżeli jednak posiadasz kino za kilka tyś zł to warto zainwestowac w minimum X-FI Xtreme Gamer.

3)Tuner podłączasz pod gniazdo na karcie czyli te do którego nie masz dostępu gdy karta jest w komputerze. Konkretnie chodzi o 4 pinowe gniazdo AUX znajdujące sie na płytce elektronicznej karty. Właśnie pod to gniazdo należy podłączyc tuner.

Mikrofon pod niebieskie gniazdo jack.

SPDIF podłącza się pod to samo wejście co mikrofon(niebieskie)

Niestety nie są podpisane.

Odnośnie kina,kino jest wysokiej klasy Yamaha także… :slight_smile:

a jeśli chodzi o ten mikrofon to mam rozumieć ze jeśli chciałbym użyć mikro to musiałbym wypiąć spdif tak? bo już nie wiem , jedni piszą ze tak , inni ze nie :?

Tak. Musisz odłączyc mikrofon i wtedy podłączyc kabel wyjściowy SPDIF. Musisz tylko pamiętac o przełączeniu odpowiednio w ustawieniach karty.

No to już wszystko wyjaśnia :slight_smile: Dziekuje jeszcze raz za pomoc

A jeszcze mam jedno pytanko , a mianowicie czy mogę korzystać z majka z zintegrowanej karty ? Chodzi mi o to ze chciałbym mieć majka podłączonego pod zintegrowaną aby nie przełączać na SB spdif a majka

Czyli chciałbyś miec dwie karty dzwiękowe. W tym zintegrowaną do korzystania tylko z mikrofonu. Bodajże ktoś na forum tak ma.

Może niech sie wypowiedzą osoby właśnie które tak mają. Wiem że to możliwe.

I rozumiem o co Ci chodzi bo kiedy tylko chciałbyś z kimś porozmawiac to trzeba by było odłączac SPDIF i podłączac mikrofon. Bardzo niewygodne.

ooo właśnie dokładnie o to mi chodzi.

Na pewno musisz miec zainstalowane sterowniki zarówno do integry jaki SB.

W momencie kiedy będziesz chciał rozmawiac na skypie musisz w tym programie(skypie) ustawic urządzenie dzwiękowe jako karta zintegrowana( AC97 bądz cokolwiek co masz na płycie głównej).

Ale nie mam pojęcia jak to się sprawdza w praktyce bo nigdy takich kombinacji nie robiłem. Chciałem znaleśc Ci ten temat na forum bo kiedys był właśnie o takim rozwiązaniu ale niestety nie moge go odnaleśc.

dobra , jakoś pokombinuje … dam rade :slight_smile:

Serdeczne podziękowania za pomoc dla:

czyzu

Turkissh

,a w szczególności dla

enjoypoznan

Pozdrawiam