SB Live! 5.1 SB0220 - system nie wykrywa dźwiękówki

Witam

zakupiłem niedawno używaną kartę dźwiękową Sound Blaster Live! 5.1 Digital SB0220, jednakże w wersji OEM. Dopiero potem poczytałem o problemach z instalacją, że Creative oficjalnie nie wspiera tej wersji. Używam WinXP - system wykrył mi ją jako procesor Creative EMU10K1, a powinien chyba jako Sound Blaster Live! Series?

Instalacja sterowników Creative jest niemożliwa, ponieważ instalator informuje, że w systemie nie wykryto karty dźwiękowej Sound Blaster. Pozostaje w tej chwili tylko ‘marne’ 2.1.

Proszę o odpowiedź osoby obeznane w temacie.

Pozdrawiam

tristan

próbowałeś ręcznie zainstalować sprzęt?

próbowałeś z kartą na innym kompie?

Nie mam za bardzo możliwości sprawdzić na innym kompie, ale karta jest sprawna na 100%, bo na ostatnim pececie działała.

Co z tego że ręcznie wybiorę stery do SB Live! Series, skoro system i tak karty nie widzi gdy dochodzi do instalacji sterowników. Ten model jest inny niż wszystkie, dlatego z nim są problemy :wink:

Popraw tytuł - inaczej temat wyleci.

…karta się nie chce przyjać to z producentem trzeba. :-o

Kiedy się tą dźwiękówkę instaluje to dzieją się rzeczy niesamowite. Mam także taką i nie działa mi bez orginalnego softu CREATIVA, spróbuj wyciągnąć ją z kompa, włączyć go powywalać to co po niej zostało w systemie i włożyć ją ponownie w inne miejsce na płycie głównej może zastartuje i będzie działać dobrze mnie to pomagało przy takich wiksach, a to że wykrywa ją jako procesor Creative EMU10K1 do dobrze nie przejmuj się będzie działać ok. W moim przypadku ta metoda kilkakrotnie pomogła.

Sprawdź w konfiguracji creative audio hq - czy masz ustawione 5.1 i czy w ustawieniach dźwiękowych windowsa też masz 5.1 jako system głośników.

Mam nadzieję że pomogłem troszeczke

:mrgreen:

Pierwsza osoba, która wie o co chodzi :slight_smile:

Tylko że nie mogę uruchomić audio hq, ponieważ wywala errora ‘cannot initialize audio driver. please reinstall driver’. Robię to od wczorajszego poranka, już mnie coś trafia. W ustawieniach windy mam 5.1.

Jak chodzi o sb liva to jak zwykle polecę sterowniki kx project :mrgreen: kto wie o co chodzi to nie muszę tłumaczyć :stuck_out_tongue:

też jest to jakieś wyjście, jeżeli rzeczywiście nie można zainstalować softu albo jak nie możemy znaleźć płytki :stuck_out_tongue:

Hehehe na stronie producenta już nie znajdziemy raczej sterowników do tej karty, oto co jest napisane:

"Wybrany przez Państwa produkt osiągnal koniec cyklu życiowego.

Wsparcie dla niego będzie ograniczało się do materiałów dostepnych na stronie internetowej Creative Customer Support w dniu gdy zakończono produkcję tego urządzenia.Zasoby obejmuja artykuły z Knowledge Base, aktualizacje oprogramowania i sterowników oraz dokumentację produktu. Przeszukaj archiwa.

Zapraszamy także do korzystania z forów dyskusyjnych w celu uzyskania dalszych informacji na temat nie wytwarzanych już urządzeń.

W celu uzyskania dalszych informacji na temat EOSL prosze przejrzeć listę frequently asked questions.

• Nie jest to sprzeczne z Panstwa prawami gwarancyjnymi zgodnymi z odpowiednimi ustawani prawa polskiego -" :evil:

Oczywiście w archiwach już nic nie ma - zero supportu :open_mouth:

trzeba pilnować płytki z softem :wink:

Wielkie dzięki za pomoc dla Przemo_O , problem rozwiązany :wink:

Temacik do zamknięcia.

Pozdrawiam