zakupiłem niedawno używaną kartę dźwiękową Sound Blaster Live! 5.1 Digital SB0220, jednakże w wersji OEM. Dopiero potem poczytałem o problemach z instalacją, że Creative oficjalnie nie wspiera tej wersji. Używam WinXP - system wykrył mi ją jako procesor Creative EMU10K1, a powinien chyba jako Sound Blaster Live! Series?
Instalacja sterowników Creative jest niemożliwa, ponieważ instalator informuje, że w systemie nie wykryto karty dźwiękowej Sound Blaster. Pozostaje w tej chwili tylko ‘marne’ 2.1.
Nie mam za bardzo możliwości sprawdzić na innym kompie, ale karta jest sprawna na 100%, bo na ostatnim pececie działała.
Co z tego że ręcznie wybiorę stery do SB Live! Series, skoro system i tak karty nie widzi gdy dochodzi do instalacji sterowników. Ten model jest inny niż wszystkie, dlatego z nim są problemy
Kiedy się tą dźwiękówkę instaluje to dzieją się rzeczy niesamowite. Mam także taką i nie działa mi bez orginalnego softu CREATIVA, spróbuj wyciągnąć ją z kompa, włączyć go powywalać to co po niej zostało w systemie i włożyć ją ponownie w inne miejsce na płycie głównej może zastartuje i będzie działać dobrze mnie to pomagało przy takich wiksach, a to że wykrywa ją jako procesor Creative EMU10K1 do dobrze nie przejmuj się będzie działać ok. W moim przypadku ta metoda kilkakrotnie pomogła.
Sprawdź w konfiguracji creative audio hq - czy masz ustawione 5.1 i czy w ustawieniach dźwiękowych windowsa też masz 5.1 jako system głośników.
Tylko że nie mogę uruchomić audio hq, ponieważ wywala errora ‘cannot initialize audio driver. please reinstall driver’. Robię to od wczorajszego poranka, już mnie coś trafia. W ustawieniach windy mam 5.1.
też jest to jakieś wyjście, jeżeli rzeczywiście nie można zainstalować softu albo jak nie możemy znaleźć płytki
Hehehe na stronie producenta już nie znajdziemy raczej sterowników do tej karty, oto co jest napisane:
"Wybrany przez Państwa produkt osiągnal koniec cyklu życiowego.
Wsparcie dla niego będzie ograniczało się do materiałów dostepnych na stronie internetowej Creative Customer Support w dniu gdy zakończono produkcję tego urządzenia.Zasoby obejmuja artykuły z Knowledge Base, aktualizacje oprogramowania i sterowników oraz dokumentację produktu. Przeszukaj archiwa.
Zapraszamy także do korzystania z forów dyskusyjnych w celu uzyskania dalszych informacji na temat nie wytwarzanych już urządzeń.
W celu uzyskania dalszych informacji na temat EOSL prosze przejrzeć listę frequently asked questions.
Nie jest to sprzeczne z Panstwa prawami gwarancyjnymi zgodnymi z odpowiednimi ustawani prawa polskiego -" :evil:
Oczywiście w archiwach już nic nie ma - zero supportu