Chyba Lisku zmiksowałeś dwa nicki, a miałeś na myśli forda_focusa. Mój nick ma zupełnie inny źródłosłów.
Odnośnie Twojej wypowiedzi w zupełności się z nią zgadzam. Dochodze do wniosku że motywowanie naszych posunięć nie ma najmniejszego sensu, bo niektórzy nie dorośli do demokracji i działają na zasadzie:
Róbta co chceta
Wniosek dla mnie: jeżeli mam coś zrobić to zrobię to po cichu :PPP
Zdecydowanie się zgadzam z takim podejściem. Ktoś kto organizuje i moderuje forum (Admin, Moderatorzy) ustala pewne reguły i osoby, którym stosowanie się do tych reguł nie odpowiada nie są zmuszane do uczestniczenia w nim.
Może rzeczywiście zwyczjnie przestagajmy zasad tu panujących i nie wdawajmy sie w zbędne (często sztucznie nakręcane lub dotyczące bzdetów) polemiki. Admini i Moderatorzy mogą “czyścić” forum z tekstów (bądź w skrajnych przypadkach z Userów), które nie mieszczą się w PRZEDSTAWIONYCH przez uprawione osoby zasadach. Podkreślam słowo przedstawionych a nie NEGOCJOWALNYCH czy też “TRAGOWALNYCH”. Jeśli ktoś ma jakieś KONSTRUKTYWNE pomysły na zmiany w tych zasadach to niech prześle je na PW do Admina (a ten, jeśli uzna za stosowne może “nagłośnić” propozycję na forum jeśli będzie chciał zasięgnąć opinii Userów)a nie rozpoczyna kolejną “batalię” na forum. Posty takie Admin może moim zdaniem z czystym sumieniem kasować bez wyjaśnień bo to nie jest Sejm, gdzie każdy może mówić co chce nie zważając na OBOWIĄZUJĄCE reguły. Jeśli kotś nie potrafi się do nich zastosować to może przecież sam założyć forum pod hasłem “WSZYSTKO DOZOWLONE” i tam skupiać osoby lubiące ponarzekać dla samej zasady.
Może takie radykalne usuwanie bzdurnych i co ważniejsze NIEKONSTRUKTYWNYCH narzekań spowoduje odpływ części urażonych “dyktaturą” Userów ale czy to na pewno będzie efekt UJEMNY dla forum…? Chyba jednak nie
Forum to nie taksówka w której mówisz jak ma jechać bo tak Ci wygodniej i za to płacisz. Forum to bezpłatny autobus, który wiezie Cię do celu czasami okrężną drogą ale lubisz nim jeździć ze względu na towarzystwo. Jeśli Ci to nie odpowiada to zawsze możesz iść na piechotę
Płynie stąd jeden straszny wniosek - nie wolno iść na ustępstwa Bo spowoduje to lawinę…
A co do cytowanego przeze mnie fragmentu wypowiedzi liska - forum nie jest instytucją państwową, jak ZUS czy US, na który jesteśmy skazani… Można sobie wybrać forum… Lecz ostatnie wydarzenia pokazują, że nie tyle nie warto iść na ustępstwa, ale nie wolno tego robić za pomocą publicznej debaty
To chyba trafne rozwiązanie… Wcześniej lazikar wspominał, że jest to forum dla nas, więc my zadecydujmy (chodziło o wyłączenie licznika w pewnych działach)… Jednak chyba niektórzy pomylili sobie znaczenie słów dla was z waszym…