Ściąganie filmików z Youtube

Mam do was kilka pytań odnośnie filmików na YouTube:

1. Czy legalne jest ściąganie filmików z YouTube?

2. Czy legalne jest udostępnienie cudzych filmików z YouTube na swojej stronie?

3. Jeżeli moje filmiki zostaną użyte do powyższych celów, co mogę zrobić?

ad.1 według polskiego prawa pobierać można.

ad.2 przeczytaj pkt 10 b) Warunków korzystania http://www.youtube.com/t/terms według tego zapisu można udostępniać na swojej stronie

ad.3 nic, cieszyć się że ktoś w ogóle ten film ogląda :stuck_out_tongue:

Witam,

Ad.2. Warto tylko pamiętać, że jeśli użytkownik You Tube umieścił film z naruszeniem praw autorskich autora / producenta filmu to umieszczając tenże film na swojej stronie (bez odpowiednich zgód autora / producenta, etc) możesz również naruszyć prawo autorskie.

niezDarek nie wiem czy mnie zrozumiałeś, chodziło mi że “ktoś” udostępni “moje” filmiki bez mojej wiedzy.

oops, to ja też źle zrozumiałem pytanie…

Tak pokrótce; jeśli ktoś udostępni Twoje filmy na YouTube (albo gdziekolwiek indziej) bez Twojej zgody, to tym samym dokonuje naruszenia ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, która to gwarantuje autorowi / właścicielowi majątkowych praw autorskich do utworu prawo do decydowaniu o wykorzystaniu dzieła (filmu)-

Co można zrobić?

1. Poinformować admina serwisu (np. YouTube) o dokonaniu naruszenia swoich praw autorskich do danego utworu (filmu) z żądaniem usunięcia materiału ze strony. Podstawą jest ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną - Art. 14. Istotne jest, aby wysłana informacja (lub wypełniony odpowiedni formularz) w sposób wiarygodny informowała admina, że roszczenie jest zasadne. Z reguły takie działanie jest skuteczne (również w przypadku YT) i powoduje wyłączenie przez admina treści (głównie w celu uniknięcia ewentualnej dalszej odpowiedzialności admina).

2. Odpowiedzialność za wykorzystanie cudzego utworu bez koniecznych zgód określają, w zależności od sytuacji, Art.78, 79 (odpowiedzialność cywilna) i / lub Art. 115,116,117 (odpowiedzialność karna) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Należy dopasować odpowiedni artykuł do swojej sytuacji i poinformować osobę nielegalnie rozpowszechniającą film (oraz admina, jeśli nie wyłączył treści) o ewentualnym wystąpieniu na drogę sądową. Najczęściej działa.

3. Jeśli nie działa wystąpić do sądu lub udać się na policję. Ważne w tym przypadku jest zabezpieczenie dowodów (strony z filmem).

Do pyt.nr 2 Regulamin YouTube wyjasnia te kwestie.Bez zgody lepiej nie czynic niczego.Najlepsze i bezpieczne rozwiazanie.Tylko tyle,bo widze,ze juz nade mna forumowicze udzielili super odpowiedzi.Pozdrawiam.