Ściągnięte z internetu zdjęcia są w gorszej jakości

Od jakiegoś czasu na moim laptopie lenovo ideapad 100-15ibd ,win 7 po ściągnięciu zdjęcia ze strony internetowej jest ono w gorszej jakości , piksele są jakby powiększone. Jaka może być przyczyna? Może coś ze sterownikami od karty graficznej?

Rozdzielczość. Podaj ile mają standardowe, poniżej ~~1024x720 już może być różnie. Szczególnie kiedy małe zdjęcie ze strony powiększysz na cały ekran.

ale wcześniej nie było tego problemu dopiero od niedawna się tak dzieje dlatego też wydaje mi się ,że tu chodzi o coś innego. Niezależnie od wielkości zdjęcia są one zniekształcone.

… a konkretnie może screen? Bo dobrze zapisane zdjecie ma albo zbyt małą rozdziałkę, albo amsz uszkodzony ekran i Ci coś rozmazuje. :wink:

efekt najlepiej widać po powiększeniu na felgach.

No bo to norma, zdjęcie masz 768p, monitor FHD, dodatkowo jeszcze przybliżasz. Jeżeli chcesz mieć zdjęcie czytelne po przybliżeniu, to musisz mieć większą rozdzielczość bazowego obrazu. Zresztą to zdjęcie też może być rozciągane z mniejszej rozdziałki.

Hej,

A nie korzystasz przypadkiem z łącza mobilnego? Jeśli tak, to od jakiego dostawcy?

Pozdrawiam,
Dimatheus

internet mam za pomocą wi-fi orange funbox

Pobawiłem się trochę zmianą rozdzielczości ekranu i problem się rozwiązał.

Pozdrawiam

1 polubienie

Bardziej w moim pytaniu chodziło o to, czy to łącze kablowe czy mobilne. W sieciach mobilnych czasami dostawcy stosują kompresję danych, która może obniżyć jakość multimediów trafiających do końcowego odbiorcy.