Witam, jak już widać w temacie, mam problem z baterią w tym telefonie. Komórkę kupiłem w Czwartek, nówkę z sklepu. Rozładowałem ją 2 razy do 0% i naładowałem do 100%, po czym powinna bateria trzymać dłużej… niestety tak nie jest, w nocy gdy ją odłączyłem od ładowarki miała 100%, rano wstałem i miała 70% nic nie robiłem… Mam ustawione wibracje, wyłączony transfer danych, średnia jasność wyświetlacza… Co mam zrobić ? nic do niej nie wgrywałem itd… Kumple mają XPIERIE X8 zrobili tak jak zawsze się robi, rozładowali ją do 0 a potem załadowali do 100 i trzyma im bateria bardzo dobrze… Wszedłem w ustawienia i sprawdziłem użycie baterii…
Telefon nieaktywny 49%
Komórka w trybie gotowości 31%
Wyświetlacz 21%
Strasznie dużo zjada baterii gdy jest nieużywana… jak temu zapobiec ? Proszę o pomoc!
Ja powiem tylko że baterii litowo jonowych i litowo polimerowych się już nie formuje / formatuje / rozładowuje do 0 bo to im szkodzi. One nie mają defektu pamięciowego.
Jak uformowali/sformatowali to gratuluję, że nie uszkodzili ich. Tego typu baterii jak w X8 i nowszych SE nie ładuje się legendarną metodą po 12 godzin, to już przeszłość. Li-Pol lubi częste ładowania jak zostaje około 15% i nie wolno do 0% ich całkiem dobijać. Swoją maksymalną pojemność osiągnie po około miesiącu.
Albo jakiś proces drenuje baterię - podobny przypadek był w Alcatelach Move, po wyłączeniu jednego procesu żywotność baterii drastycznie wzrosła. Druga możliwość, to, że bateria jest uszkodzona, albo fabrycznie albo przez jej wyładowanie do 0.
Ja na twoim miejscu, jeśli telefon jest nowy, zaniósłbym go do sklepu i wymienił, a nie kombinował.