Witam posiadam seagate 7200.12 ST3500418AS 500GB, zakupiłem go w sierpniu i juz ma “warning” w hd tune a nawet dwa tyle że ten drugi to nie wiadomo czego, jak sądzicie zanosić go na gwarancje czy nie ? http://img13.imageshack.us/img13/6213/41912378.jpg
Jeżeli dysk działa dobrze, to nie ma powodu oddawać go na gwarancję. Radziłbym jednak uważać czy nie powiększa się liczba bad sectorów. Miałem kiedyś taki dysk, i zaraz po pierwszej instalacji windowsa zaczął wysypywać błędy i wydajność była bardzo kiepska. Oddałem na gwarancję ale i tak zmieniłem dysk na Samsunga. Z tego co czytałem na różnych forach ten model ma skłonności do częstego psucia się. Więc lepiej zachowaj ostrożność, a najlepiej zrobić jakąś kopię zapasową ważnych danych.
A ja jestem ciekawy dlaczego te 2 pola sa zaznaczone w seagatach na zolto? W najnowszym mam tak samo jak nargoriel , w starszym zolte jest tylko “Spin Retry Count”, w pozostalych czterech nie seagetowych dyskach wszystko jest normalnie. Dlaczego tak jest?
SG niektórych parametrów nie rejestrują, np 01, 07 i masz przez to duże wartości, lub przekłamanie programu który nie był dawno aktualizowany w wer darmowej, nic w data nie jest zarejestrowane. Użyj programów od SG, lub triala Ashampoo HDD Control