Chce kupić dysk 1 lub 2 TB. Ale który?
WD ma 2 lata gwarancji a Seagate tylko rok.
Chce kupić dysk 1 lub 2 TB. Ale który?
WD ma 2 lata gwarancji a Seagate tylko rok.
No to chyba sobie sam odpowiedziałeś. Poza gwarancją niema raczej większych różnic, patrz żeby miał USB 3.0.
Dysk wewnętrzny nie ma USB
http://www.gral.pl/Western+Digital+WD+C … y_722.html
http://www.gral.pl/Western+Digital+WD+C … i_724.html
a co do kwesti który lepszy to wiadomo ilu użytkowników tyle opini, ja osobiście miałem zarówno dyski seagate jak i wd i zdecydowanie preferuje wd i seagate już bym nie kupił.
Seagate potrafi odrzucić gwar jak dysk ma rysy na obudowie powstałe w skutek montażu w kompie, sprzedają dyski po naprawie (oklejone jako po naprawie, ale sam fakt że coś takiego sprzedają psuje markę), ostatnio masowo się w nich pojawiają badsectory. Gwar skrócili bo wiedzą że chłamem rynek zalewają.
Seagate był dobry do serii 7200.10 do dziś mi tej serii i znajomym służą, następne serie mają problemy częściej niż konkurencja.
Żeby tak nie słodzić WD miałem zepsuty dysk z tej serii 500 AAKS Blue, ale w ciągu 10 dni serwis WD mi nowy wysłał, bez kombinacji że dysk miał rysy i gwar nie będzie uznana
Dla mnie seagate skończył się wydając wadliwą serię 7200.11 która totalnie nie zniechęciła do ich produktów wcześniej kupowałem tylko seagate
Obecnie polecam szczerze WD z serii blue lub szybszej i droższej black. odradzam serie green
Ja mam akurat dysk serii Green i generalnie nie narzekam. Gry działają normalnie nie obserwuję jakiś spowolnień czy problemów. Atutem serii Green jest niska cena i możliwość skorzystania z przedłużonej gwarancji po rejestracji online.
Osobiście również bym brał WD, ale nie z serii Green - parkuje głowica często, niby mogą paść od tego, pożyję, zobaczę. Do magazynu zły aż taki nie jest
Seagate wykupił Samsungowski dział HDD, a Ci klepali dobre dyski - ciekawe, czy Seagate zmarnuje to, co Samsung miał czy coś sobie pozytywnego z tym zrobią.
WD Scorpio Blue & Black też parkują głowicę, domyślam się że dekstopowe wersje też będą to niestety robić (nowe modele).
Moja opinia w temacie kupowania dysków: czy-dzisiaj-nie-produkuja-juz-normalnych-dyskow-t486826.html
Poleciłbym Maxtora. Mam 8 takich (10k RPM) w RAID i działają doskonale.
Co do tematu - na szczęście nie miałem problemów ani z dyskami Seagate, ani Western Digital, choć skłaniałbym się ku WD.
Dyski Maxtor od Seagate tylko naklejką się różnią, Seagate dawno Maxtora kupił w serii DiamondMax znajdzie się ta sama elektronika co w Seagate 7200.1x
Tobi , moje Maxtory są chyba z 2006 roku. Nie takie najnowsze
Ale działają doskonale.
Jak masz dyski 10.000RPM to masz serwerowe, a o ten rynek bardziej się dba, o wadliwych dyskach serwerowych jeszcze nie słyszałem, ale z dyskami dla detalistów ostatnio sporo jest problemów.
Aktualnie najlepszym wyborem są dyski SAMSUNG lub SEAGATE na bazie SAMSUNG-a tak tak SEAGATE kupił dział HDD SAMSUNG-a tak samo jak kupił całego MAXTOR-a.