Secondary


(system) #1

Siemka.

Mam problem dokładnie taki:

Secondary IDE channel no 80 conductor cable installed

Co to z komunikat jest ????????

I co on oznacza ?????????

Dzieki z gury za odpowiedzi


(JNJN) #2

Wymień kabel sygnałowy na II kanale IDE na 80 żyłowy i będzie dobrze.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 712#247712

Prawdopodobnie ostatnio zamontowałeś nową nagryware DVD.


(Trofik) #3

Witam

Mam podobny problem. Kupiłem sobie nagrywarkę podłączyłem ją i wyświetla mi błąd:

Secondary ide channel no 80 conductor cable installed

Obecnie tak wygląda konfiguracja:

Primary IDE - HDD (Master)

Secondary IDE - Nagrywarka DVD (Master)

Secondary IDE - DVD (Slave)

Kabel mam 80-żyłowy. Do tej pory wszystko było OK, jak dołożyłem nagrywarkę wyskakuje mi ten błąd, a Windows w ogóle nie chce się uruchomić. Przerobiłem już wszystkie możliwe konfiguracje i zawsze ten sam komunikat. O co chodzi?

Dzięki

Pozdrawiam


(JNJN) #4

Wymień obowiazkowo taśmę na nową 80 żyłową.

Podepnij na drugim kanale IDE jako Master na ostatniej wtyczce taśmy tylko nagryware DVD.

Możliwy konflikt między napędami lub nowym napedem DVD a płytą główną.

Sprawdź ustawienia zworek na napędach.

Poczytaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381


(Trofik) #5

Jak już napisałem taśmę mam 80 żyłową. Podpięta była tak jak radzisz, była też podpięta sama (bez HDD) - chciałem zobaczyć czy wyskoczy komunikat... i wyskoczył. Podpiąłem też nagrywarę zamiast HDD (bo on też potrzebuje 80 żyłowego kabla) i też ten sam komunikat.

Zastanawiam się jeszcze nad przeinstalowaniem systemu?


(JNJN) #6

Masz wymienić taśmę nawet jak nowa może być uszkodzona.

Komunikat ten w przypadku napędów CD nic nie znaczy napędy mają pracować,może być mniejszy transfer ale będą pracować - wyłącz go w biosie i nie ma komunikatu - napędy CD będą pracować prawidłowo.

http://bios.webd.pl/Konfiguracja-opcji- ... UP-40.html

Przeinstalowanie systemu nic nie da bo to są komunikaty biosu płyty.

Poczytaj co napisałem i resztę.


(Trofik) #7

To byłaby już czwarta taśma :slight_smile:

Dwie taśmy miałem w kompie i na obu sprawdzałem, a przecież chodzą na nich HDD, DVD, CD-RW, ale na wszelki wypadek kupiłem nową i też pupa.

Wiem, że komunikat nic nie znaczy, traktuję go raczej poglądowo, ale niestety jak podłączona jest nagrywara DVD to Windows nie chce się uruchomić i dlatego zastanawiam się nad przeinstalowaniem.


(JNJN) #8

Czyli to co wyżej:

lub

sprawdź nagryware DVD na innym kompie może uszkodzona.

aktualizacja biosu płyty do najnowszego

aktualizacja firmware napędów do najnowszych

lub wymiana nagrywary na inny model.


(Trofik) #9

Nagrywarkę na innym kompie już sprawdzałem, działa.

Wgranie firmware do nagrywarki odpada bo gwarancja.

A firmware do płyty głównej mam z 2002 roku (nowszego nie znalazłem).

Ale przecież uruchomić Windows się powinien, w ostateczności mógłby ustawić w trybie PIO nagrywarkę. Sam nie wiem, HDD chodzi super a też potrzebuje kabla 80 żyłowego i trybu DMA


(JNJN) #10

Jeśli bios płyty nie rozpozna napędu ,zawiesi kompa na procedurze POST i wykrywaniu napędów IDE i nie ruszy dalej.

Spróbuj jeszcze tak:

W biosie napędy ustaw na auto i próbuj.

W biosie napędy ustaw na none i próbuj.

Zworkę na napędach IDE obu ustaw na CS i próbuj.

Bios przy starcie kompa musi wykryć napęd prawidłowo.


(Trofik) #11

BIOS napędy wykrywa prawidłowo, wszystkie.

Auto w BIOSie już ustawiałem, zworka na CS też była. Jeszcze sprawdzę to ustawienie none.


(JNJN) #12

A jeszcze zrób tak podepnij wszystkie dyski i napędy prawidłowo zgodnie z opisem.

Wszystkie napędy CD mają być na II kanale IDE.

Na I kanale IDE tylko dysk systemowy.

Teraz wyjmij baterię na 30 minut - wypnij taśmę sygnałową z dysku,włóż baterię ustaw bios i zapisz Save.

I zobacz czy komp przejdzie całą procedurę POST i wykryje prawidłowo napędy IDE z II kanału IDE i wywali komunikat brak dysku lub podobnie.


(Trofik) #13

JNJN jesteś wielki. Wirtualne piwo stawiam. Przestawiłem w BIOSie napędy na None i działa :slight_smile:

Ale się cieszę, w piątek kupiłem i dopiero teraz odpaliłem. Wielkie dzięki.

Jeszcze tylko problem jest taki, że odtwarzacz DVD (slave) na tym samym kablu co nagrywarka (master) ustawił się na tryb PIO, ale to już przeżyję i później się tym zajmę. Dzięki

Złączono Posta : 27.12.2005 (Wto) 19:11

Witam wszystkich po świętach

Kontynuuję zmagania z nagrywarką.

Windows dzięki koledze JNJN już się uruchamia i nagrywarkę widzi. Jednak ustawia się ona w tryb PIO. Wszedłem w Menadżer urządzeń i usunąłem Pomocniczy kanał IDE. Po restarcie i nagrywarka DVD i odtw. DVD ustawione są w trybie Multi-Word DMA tryb 2. Wszystko ładnie tylko jak zrestartuję kompa to odtw. ustawi się na PIO, a po kolejnym restarcie dołączy do niego nagrywara. Czemu tak się dzieje? Czy jestem skazany na kasowanie kanału i restart przed każdym nagrywaniem?


(Pwo) #14

siemka mi sie pojawia taki blad ***STOP: 0x000000C2 (0x00000043, 0xC3438000, 0x00000000, 0x00000000) i to tylko jak chce zainstalowac windowsa xp a jak chce go uruchomic normalnie to po sprawdzeniu ramu i tam tego wszystkiego to robi sie czarny ekran i nic:/ moze tak stac miesiac i sie windows niezaladuje :smiley: moj komp to procesor: celeron d 3.06 plytka glowna MSI PM8M2-V grafika GF FX 5500 256MB 2x DDR 512 400MHz dysk twardy Western Digital WD1600JB 160GB i nagrywarke dvd Sony DW-Q30A DL


(sdar) #15

pawel1000 - Czy zwróciłeś uwagę na datę poprzedniego postu?

Forum archelologów znajduje się pod innym adresem.