Cześć. Chcę włączyć do użytku 2 stare laptopy - 1 z atomem n270 1.60ghz (1x1) i 1gb ramu (rozszerzam do 2) a 2 z jakimś amd 1,5ghz (1x1) i 2gb ramu. I tu nasuwa się do was pytanie. Czy jest sens instalacji windows’a 10 na nich? Będą używane do filmów , internetu ew. jak będę potrzebował do podróży to stare gry typu Heroes 3.
Bardziej bym tu widział lekką dystrybucję linuksa. Niemniej instalacja Windows 10 będzie możliwa. Kultura działania to już co innego przy jednordzeniowym CPU, który działał bardzo słabo już w momencie premiery.
Linuks nie dla mnie. A pytam się czy jest sens bo widzę że sporo osób instaluje w10 na takich sprzętach. Osobiście bym zostawił XP ale nawet przeglądarki się nie da włączyć ( Obstawiam że wina sterowników, których oryginalnie na xp nie ma )
Absolutnie Windows 10 nie ma tam sensu. W swoich zbiorach wszelakich staroci mam podobną konfigurację i mogę ci powiedzieć, że są na to dwa sensowne wybory.
Pierwszym jest Windows XP, zaktualizowany do samego końca, a potem z wyłączonym Windows Update (żeby bez potrzeby nie szukał i nie obciążał maszyny).
Drugim jest Linux, do którego szczerze przekonuję. Spróbować przez kilka dni nie zaszkodzi, a zawsze możesz w dowolnym momencie wrócić do Windowsa. Na początek polecam dystrybucję Xubuntu, jest najprościej mówiąc lżejsza wersja Ubuntu, która nie będzie od ciebie wymagała żadnego grzebania pod maską, czy w konsoli. Stawiasz i używasz.
edit. googlując screeny xubuntu zobaczysz, że pasek zadań jest domyślnie na górze. Można go jednak bez problemu ściągnąć na dół, wtedy interface praktycznie nie różni się od Windowsa.
@pionner A lepsze nie byłoby Lubuntu ? Jest lżejsze i minie zasobożerne na energię.
Rozszerzyłbyś temat ?
Z Lubuntu nie korzystałem, z Xubuntu tak, więc nie jestem w stanie ich porównać. Jeśli mówisz, że Lubuntu jest lżejsze, to zapewne tak jest. LXDE mnie po prostu zawsze od siebie odpychało.
XP ?? w roku 2017 ??
Może od razu zaproponuj mu Windowsa 95 Ja kiedyś postawiłem W10 na HP Mini https://www.dobreprogramy.pl/Pangrys/HP-co-prawda-Mini-ale-klopoty-calkiem-Maxi,70209.html
Działało ale zawieszki i zamulanie się zdarzały nagminnie. Tu jednak pokusiłbym się o jakiegoś Linuksa.
Windows XP w 2017r. to coś złego ?
Jako zabawka nie. Jako główny system używany na co dzień tak.
Na maszynie, która NIGDY nie będzie podłączona do internetu, może jest sens. W przypadku gdy chcesz skorzystać z neta, XP jest najbardziej debilnym pomysłem na jaki można wpaść.
Sam XP jest dziurawy jak durszlak a dodaj do tego przestarzałe oprogramowanie. Tutaj nawet najlepszy zestaw Internet Security ci nie pomoże. To jest XP, który jest doskonale rozpracowany a wiele podatności nigdy nie udało się załatać. Jeśli lubisz jak inni ogladają co masz na kompie a dane twoich kart płatniczych mają krążyć po necie, jest to dla ciebie doskonały wybór.
Twoja sprawa, być może ci się uda ale na 80 % taki komp raz dwa coś załapoe, a zorientujesz się jak zaczniesz tracić konta np. na FB czy ktoś podprowadzi ci kasę z konta.
Twój wybór.
A jeśli ktoś ci proponuje XP … Please … Pewnie ci poradzi jakąś Warez wersję, która niby jest super bezpieczna a tak naprawdę dołączysz do botnetu
Nie było jakiejś dystrybucji Windowsa 10 z interfejsem Win98, chyba LTSB czy coś takiego, dla urządzeń embeded. Ale legalnie tego nie można pozyskać.
Ale z jednym rdzeniem słabo to widzę, już dwurdzeniowe atomy (najstarsze modele) były praktycznie nieużywalne przy przeglądaniu Internetu, dopiero teraz odzyskały trochę wigoru z FF57.
Z jednym rdzeniem, to nawet Firefox Quantum nie pomoże.
@sultan13771 Dokładniej to na XP Zamraża laptopa i pomaga tylko restart. sprawdzane na Firefoxie 52 , Chromie , Operze.
Pokuszę się chyba o Xubuntu ale ciężko odpalić Heroes 3 będzie w podróży w wine. Ale spróbuję.
Dzięki za pomoc.
Albo zrób 2 partycje i 2 systemy.
Linux do internetu, XP do gier.
Też dobry pomysł , ale spróbuję odpalić przez wine - jak pójdzie to nie opłaca się robić dualboota bo przynajmniej jak kiedyś próbowałem instalować to przy zmianie na windows co 2 resety dopiero dźwięk działał
Podaj model laptopa, poszukam stery.
Do linuxa? Na windowsa mam sterowniki , nie trzeba szukać. Aż taki zielony w tym nie jestem
ok…
Jaka tam grafika siedzi? Jak SIS, to możesz sobie darować wszelkie Linuxy i Windowsa 8 w górę.
Nie nie. w atomie jakaś intelowska gma a w amd standardowo radeon.
@sensu W cytacie chodziło o oryginalne od producenta laptopa , mam tylko stare od amd