Sensowny laptop do gier do 4500 zł

Siostra lubi sobie pograć w gierki i często nowości nie może już odpalić na swoim laptopie a ma MSI GL62 z 32 GB pamięci (o tak tutaj jest sporo) procek i7 6700HQ karta NVIDIA GEFORCE QTX 950M 2 GB (tutaj bieda).
Chciała odpalić na tym najnowszego Spider Mana 2 a gra pokazała figę przy takiej karcie, to znaczy uruchamiała się i zaraz po wejściu wywalała do pulpitu, co nie dziwne…ale wcześniejsza wersja i Miles Morales szły nawet umożliwiające grę.
Teraz tak.
Lapek powinien mieć matrycę 17 cali FHD najlepiej większą częstotliwość odchylania niż 60 Hz.
Co można by było brać pod uwagę, bo jest tego na rynku multum, taka konfiguracja, aby przynajmniej ten najnowszy Spider szedł płynnie chociaż na średnich.
Wiem, że budżet nie za duży, ale może uda się coś dostać w tych widełkach.
Może być bez systemu i z twardym dyskiem 500 GB lub nawet mniejszym.
Karta…no jakaś już 6 GB, ale chyba bardzo trudno będzie w tych kosztach.
Szkoda, że nie da się wyciągnąć tego RAM-u, można byłoby go dodać do nowego lapka, bo najnowsze mają DDR4/5 a jej ma chyba DDR3.
Podpowiecie coś sensownego?

Być może karta nie spełnia wymagań gry / sterowniki

Odświeżania :slight_smile:

https://www.x-kom.pl/p/1306412-laptop-173-i-wieksze-msi-katana-17-i5-13420h-32gb-512-rtx4050-144hz.html

Tak, najnowsza gierka ma już wymóg co najmniej GTX 1650 4GB więc raczej normalne, że wywala. Poprzednie nie miały tego wymogu.
Sterowniki zainstalowałem najnowsze, bo przy odpaleniu była taka sugestia ze strony gry, ale nawet na 800x600 wywalała do pulpitu.
Patrzyłem na ten laptop, jednak nie wiem jak w nim jest z pracą wiatraków, bo ten jej z tej firmy fabrycznie miał coś zrypane w oprogramowaniu, ciągle wył wiatrak nawet przy samym pulpicie i było tego kupę w sieci od ludzików, dopiero można było wymusić dodatkowym programem, aby obroty się mu zmniejszyły, ale i tak czasem miał jakby czkawkę z tym wiatrakiem.
OK jakby jeszcze ktoś miał jakiś model, lub mógł się podzielić uwagami na temat wyżej wspomnianego.
*odświeżanie…no tak, odchylanie mi się z telewizorów starej generacji jeszcze wlecze:)

W tej cenie laptopa do gier nie bardzo. Ledwo stacjonarny jakiś w miarę. Jeszcze 17", które są droższe.

Częstotliwość nie odchylania, tylko odświeżania. Ale aby to miało sens, musi dawać radę renderować tyle samo klatek ile odświeżanie, więc dawałoby to jakiś efekt tylko w bardzo starych grach.

Sugeruje olać odświeżanie, w tej cenie to trzeba się skupić na grafice jakiejś. Szukaj używki z 3070, albo nowego z 4050-4060.

Zapodany lapek przez kolegę ma niezłe parametry, jednak z tego co piszą o nim to ma kiepską matrycę, 200 lumenów i kiepskie kolory.

I CPU z trefnej linii. Pamiętaj, że 4050 to taka bieda karta i owszem, odpalisz mniej wymagające produkcje, ale zapomnij o wygodnym graniu.

Za 4500 to można kupić normalny PC w małej obudowie, a laptopa starego zostawić do mobilnej pracy.
Będzie co najmniej 2 razy szybciej i za rok czy dwa, wystarczy grafikę dać mocniejszą.