Serwer DNS może nie być dostepny - Przejrzałem historię forum

Hej!

Udostępniam internet na całe mieszkanie z telefonu (HOTSPOT z Xiaomi mi A1). Na tablecie wszystko mi śmiga natomiast od jakiegoś czasu mam problem z laptopem Asus X550V. Laptop łączy się z routerem, ale jest informacja, że jest brak internetu. Czasem pojawia się info, że jest internet, ale i tak go nie ma. Po kliknięciu w rozwiąż problem w Windows 10 pojawia się info, że “Serwer DNS może nie być dostepny”. Wcześniej wszystko działało. No czasem zrywało połączenie na chwile, ale dało się korzystać. Dostawcą internetu jest nju mobile.

1. Reset obu urządzeń nie pomaga
  2. Wyłączenie wszystkich zabezpieczeń na kompie nie pomaga
  3. Protokół TCP/IPv4 karty bezprzewodowej ustawiony jest na automatyczne otrzymywanie IP I DNS
  4. W telefonie nie widzę możliwości zmiany protokółu wifi z mixed 11b/g/n na samo g
  5. Wyczyszcilem cache dns. Start - Uruchom – wpisalem “ipconfig /flushdns”
  6. Przeczyscilem komputer ccleanerem
  7. Naprawiłem 569 błędów w rejestrach za pomocą ccleanerem
  8. przeskanowalem komputer programem Malwarebytes Anti-Malware
  9. OTL I EXTRAS pod poniższym linkiem (nie mogę tutaj dodać załącznika)
    https://we.tl/t-IT0li5xGL3
  10. Po wpisaniu w start - uruchom: “netsh interface ipv4 show subinterfaces” nic mi się nie wyświetla.
    11.Po wpisaniu w start - uruchom:
    “ipconfig /all” nic mi się nie wyświetla

Czy mam uszkodzą kartę sieciowa? Czy mogę cos jeszcze zrobić?

Tego nie wpisujesz w start uruchom lecz w konsolę. A ją otwierasz właśnie w tym miejscu gdzie to wpisujesz. Wpisz w start uruchom cmd i uruchom konsolę. Dopiero w tedy wpisuje te polecenia.

Druga sprawa możesz na stałe ustawić DNSy google i zobaczyć czy działa (ustawienia z pkt. 3). Sekcje z IP zostawiasz na automatycznie, a dnsy przełączasz na stałe i podajesz te googlowe - sprawdź w google jakie są ich adresy bo nigdy nie pamiętam.

Tak coś czułem, że robię to źle :stuck_out_tongue:

O kurde, działa! Wpisalem DNS

Google

8.8.8.8

8.8.4.4

DZIEKI!!!

Szybsze DNSy masz jeszcze z CloudFlare :).
1.1.1.1
oraz zapasowy 1.0.0.1 :slight_smile: