Serwer do biura rachunkowego - jaki sprzęt z jakim Windowsem ?

Witam

Chciałem się Państwa poradzić w sprawie budowy sieci w biurze rachunkowym.

W chwili obecnej sieć zbudowana jest z 6 komputerów, z których 1 stanowi serwer dla Symfonii 2.0 pełnej i małej księgowości z bazami opartymi na Pervasie, natomiast dokumenty biura trzymane są na jednozatokowym NAS Synology. Wszystko jest w grupie roboczej i generalnie można powiedzieć, że działa. Kopie robię ręcznie na NAS, dyski zewnętrzne USB.

Obecny serwer oparty jest o procesor Pentium G1610T, ma 2Gb Ramu, dysk 500 Gb, Windows 8 Home - jak widać parametry marne, ale wszysko chodzi.

Ale przyszedł czas na rozwój i zmiany.

Planowane jest powiedzmy max 8 komputerów roboczych + serwer. Na serwerze byałaby wymieniona wyżej Symfonia, katalog z dokumentami biura, program do ubezpieczeń WARTA XXI, program Agent.m6 - ogólnie raczej nie wymagające programy.

I mam pytanie odnośnie serwera

Jaki sprzęt byłby najlepszy ? Co kupić aby działało i miało lekki zapas mocy i RAID z Mirror na 2 dyski i nie dużo kosztowało ?

Czy powinien mieć Windows Serwer czy starczy np. Windows Pro ? Na stacjach roboczych w tej chwili wszędzie jest Win8 Home więc przy zakupie Windows Server należałoby dokupić upgrade Home do Pro co daje prawie 2000 zł. Nie mam też doświadczenia w obsłudze WinServ. Czy WinPro wystarczyłby w mojej sytuacji ? Ile max. połączeń może obsłużyć ? Czytałem, że 20 - czyli 8 połączeń symfonii + 8 do katalogu biura i zostają 4 na ubezpieczenia - może by stykło.

Czy przy WinPro na serwerze i WinHome na stacjach roboczych jest możliwość aby z jednego komputera np. aktualizować resztę komputerów przez zdalny pulpit i przełączać pulpity w oknach ? Nie wydając oczywiście dużych pieniędzy na np. teamviewera.

Może jakieś inne propozycje macie oraz uwagi na co powinienem zwrócić uwage.

Pozdrawiam. Krzysztof

PS Nie jestem informatykiem, co nieco wiem, robie to “charytatywnie” żonie.

Pierwsza sprawa, są opinie, że do usług serwerowych powinien być Windows Server, ale jak postawisz Windows 7 Pro, to bedzie wszystko legalne.
Druga sprawa, jak chcesz postawić WS, to nie ma sensu na komputerach mieć Windows w wersji home, lepiej spiąć to w domenę, czyli tylko pro.
Sam w jednej firmie wymieniam powoli home na pro w celu wdrożenia domeny, bo pomimo niewielkiej sieci jest spora rotacja między komputerami (dziś pracownik pracuje na x jutro y, pojutrze z) i przenoszenie profili jest uciążliwe i czasochłonne. Jeśli u Ciebie bywa podobnie, tylko domena.
I właśnie kolejne ograniczenia home - brak RDP.
Ogolnie możesz postawić Windows 7 Pro na serwerze. W10 nie polecam, bo sporo rzeczy jeszcze nie działa albo są różne jaja. Proponuję postawić to jako VM, będziesz mógł na serwerze postawić więcej usług, np. na Linuksie.
Nie wiem w jaki sprzęt inwestujesz, ale jeśli to nie prawdziwy serwer, lecz PC, to minimum i7, 16 GB RAM (najlepiej 32). RAID może być programowy, ale jeśli kupujesz serwer z prawdziwego zdarzenia, to do tego kontroler raid sprzętowy. Warto zwrócić uwagę na ipmi, przydaje się w krytycznych sytuacjach, jak musisz coś zrobić zdalnie.
NAS warto wymienić na 4 dyskowy lub przynajmniej 2.
NAS powinien mieć funkcję backupu, zaś ma kompach zainstaluj syncback.

Dzięki za odpowiedź.

Rotacji wśród pracowników nie ma wcale. To rodzinna firma, nawet jak ktoś będzie inny to wszystko mam pod kontrolą od ręki. Z salonu mam 10 metrów do biura i zawsze mogę być, choć administracja z mojego gabinetu przez zdalny pulpit wygodniejsza. Myślę o użyciu np. TighVNC lub Radmin
Serwer - myślałem o czymś w stylu DELL T130 E3-1220v5 4GB ECC 2x1TB DVDRW.

Pozdrawiam

jak już bierzesz jakiegość della to weź od razu winserver 2012r2 w wersji foundation - obskoczy 15 użytkowników mając wszystkie funkcje serwerowe (DHCP, DNS, WDS, WSUS, RDP, mobile profile itd.) i kosztuje tyle co windows pro. tej wersji niestety nie uda się upchnąć w wirtualną maszynę

Nie myślałeś nad T130 z WS2012F - E3-1220v5/8GB za całe 3600 przy nowym sprzęcie to całkiem dobry wynik.

Po pierwsze, jaki masz budżet na to.
Po drugie, zrobić raz a porządnie, jak sztuka nakazuje (windows 2012R2/2016 na serwer. Nie bawić się w oszczędności, bo później może się to odbić czkawką.

Budżet to jak najmniejszy oczywiście, ale ogólnie to około 4000 na serwer.

Po dalszej analizie tematu skłaniam się do Windows Professional na serwerze - nawet przy w przyszłości 8 użytkownikach połączonych do Symfonii limit jednoczesnych połączeń nie zostanie wykorzystany. Serwer plików może być w razie czego nie na serwerze a na NAS Synology jak teraz. Serwer na podobę DELL T130 E3-1220v5 8GB ECC 2x1TB.
Do zdalnego tightvnc albo radmin.

Natomiast do RDP Thinstuff na 3 licencje. Tylko nie wiem jaka wersja. Czy wersja Lite wystarczy żeby odpalić Symfonię i mieć dostęp do plików na serwerze ? Jaka jest Wasza opinia o działaniu Thinstuff ?

Pozdrawiam

Budżet mały, chyba że tylko na sam hardware.
Co do zdalnego zarządzania to masz przecież RDP w windows 7 pro. W zupełności Ci wystarczy. Kupowanie 3 licencji jak dla mnie jest zbędne, bo w danym czasie na win 7 może pracować jedna osoba.

Na znanym portalu aukcyjnym wymieniony wyżej T130 z 3yNBD + dokupieniem Win 7 Pro wchodzi 3450 zł - wychodzi mniej niż 4k zł

Thinstuff - 3 licencje to 3 jednocześnie pracujące zdalnie osoby na serwerze.

Jesteś pewien, źe win 7 pozwoli Ci na 3 jednoczesne sesje zdalne? W2k12/2k16 jak najbardziej, ale tu nie byłbym taki pewny. Pytam bo Thinstuff nie znam, używam tylko rozwiązań ms.

Jeszcze zobacz sobie to: http://download.microsoft.com/Documents/UseTerms/Windows%207_Professional_Polish_246c035e-7316-4143-abad-c65b2cefc1f1.pdf

Punkt 2 c:
Liczba użytkowników. O ile niniejsze postanowienia licencyjne nie stanowią inaczej,
z oprogramowania na licencjonowanym komputerze może korzystać w danej chwili tylko jeden
użytkownik.

Więc tak na prawdę, oficjalnie nie możesz użyć Thinstuff ;).