Serwer do biura rachunkowego

Witam
Poszukuje serwera do biura rachunkowego , aktualnie jest tam 6 stanowisk na które przypada około 3 programów m.in. raks i wf-kaper i myślałem jeszcze o podpięciu strony www.
Jakie są minimalne wymagania takiego serwera tak aby wszystko ładnie chodziło?
Możecie wysłać jakieś propozycje serwerów?
Pozdrawiam Darek

Te programy na jakiej bazie danych pracują? Rozumiem, że chcesz postawić na serwerze Linuksa? Opcje masz dwie: zainwestowac w serwer plików NAS z możliwością instalacji baz danych SQL lub kupno małego serwera z 8GB RAM na jakimś i7 lub Xeonie. Dysk to już zależy ile danych zamierzasz składować.

W wielu firmach, nawet takich po 6 komputerów mam NASy Netgeara. Do takiej sieci wystarczający.

Podaj trochę więcej informacji:

• jakiego oprogramowania wymaga ten Raks i WF-Kaper
  • jaką wersję oprogramowania macie na desktopach (coś bazującego na Linuks, czy Windows? Jaki Windows jakie wersje oprogramowania? Prof czy Home?),
  • jak wygląda sieć (kablowo? Jak szybki inernet? Jakie urządzenia?)

Jakiś budżet masz na to określony?

Program WF-KaPeR wymaga posiadanie silnika baz danych w wersji minimum MS SQL Server 2005 o linuxie natomiast nie jest nic napisane wrzucam screeny wymagań technicznych 2 programów

Czyli raczej to trzeba postawić na Windowsie bo tylko Raks daje możliwość postawienia na linuxie.
Używamy tylko Windowsa, z tego co pamiętam większość jest z Prof ale były chyba też jakieś z Home.
Internet jest dosyć szybki bo strony ładują się momentalnie, komputery łączą się z wi-fi poprzez kartę sieciowa na usb TP-LINK TL-WN722N.
O budżet akurat chciałem się dowiedzieć :joy: ale myślę że tak około 3 tyś.

W takich firmach właśnie ze względu na jedną głupia apkę, ktora wymaga sql server stoją Windows 7 Pro na wirtualkach. Jak masz czas, potestuj jak to się zachowa z sql server for linux.

Raks podejrzewam korzysta z Firebirda. Zastanawiam się czy zamiast inwestycji w WS taniej nie wyjdzie migracja z tego WF Kaper na Alę StreamSoftu.

Z racji, że masz TP Linka o tylko 3k PLN, to chyba nie ma sensu kupowania NASa z agregacja linków, ale jakiś 4 dyskowy Netgear powinieneś dostać w tej cenie. Zastanów się tylko ile potrzebujesz miejsca, bo na przykład jeden dysk hgst do NASa do pracy ciągłej kosztuje 500 pln. Na 4 dyskowy NAS z dyskami licz lekko 4k pln.

Raczej zostaniemy przy WF-Kaperze a co za tym idzie Windows jako serwer.
Macie jakiś sprzęt godny polecenia?