Serwer Domowy- WWW, CS, FTP

Witam

Ostatnio napadł mnie pomysł żeby kupić serwer domowy ale nie wiem co i jak wybrać :slight_smile:

Na tym serwerze chciałbym uruchomić stronę WWW , serwer w cs’ie, no i FTP do tych usług

Chciałbym uniknąć dużych kosztów i mój budżet wynosi do 400 zł na serwer

:arrow: System operacyjny

Tak jak przeglądałem strony na ten temat było że Debian jest ok

A więc mam pytanie czy Debian jest dla początkującego dobry (oczywiście w Linuxach) i na takie bajery jak tu niżej

:arrow: WWW

W tworzeniu stron jestem dość dobry (phpbb 2, Joomla)

Ale szukałem i szukałem ale odpowiedzi na jedno pytanie nie znalazłem:

Chciałbym mieć własną domenę.

Chodzi mi o to że nie chce kupować ani mieć domeny moja_strona.xx.pl

I proszę o nie pisanie mi w odpowiedziach że mam od tego hostingi i inne strony. [-X

Poproszę też o jakiś poradnik o stworzeniu Apache, PHP, MySql lub o program typu xampp

:arrow: Counter-Strike 1.6

Na tym serwerze chciałbym też mieć około 4 serwów po max. 20 slotów

:arrow: FTP

Do WWW i CS’a chciałbym też mieć FTP ale nie wiem jaki program do tego zainstalować

W miar możliwości prosiłbym o wypowiedzi użytkowników którzy są w tym obcykani i uczyli się na błędach :slight_smile: i o różne linki do poradników tekstowych i filmików

Jeżeli jest to zły dział proszę o przeniesienie (jeśli to możliwe)

Co to jest “Serwer Domowy” ? Najlepiej zainteresuj się serwerami dedykowanymi bo na 4 serwery po 20 slotów to ci neta nie starszy.

Serwer domowy- Komputer który może pracować non-stop i jest on w domu

Napisałem około może to będą dwa lub trzy

Raczej dwa ale napisałem 4 bo bo tak mi na myśl przyszło

Jeśli chcesz postawić 4 serwy po 20 slotów bez lagów to te 400zł cie za internet będzie na miesiąc przychodziło xDD

“Poproszę też o jakiś poradnik o stworzeniu Apache, PHP, MySql lub o program typu xampp” chodzi ci o konfigurację ? >> http://www.pomoc.joomla.pl/content/view/688/51/

W xampie jest ftp o ile dobrze pamiętam

Nie dostaniesz żadnej domeny pl com itp bez żadnej opłaty. jeśli bardzo ci zależy to zapłać te 30zł na rok … (domeny tk były darmowe nie pamiętam jednak musisz poszukać)

I tyle w moim wykonaniu na koniec dodam to czego nie chciałeś xD

W pełni popieram mathewa przyjdzie cie to o wiele taniej.

Zainteresuj się hostingami 0 roboty czy też opłat xD 000webhost + wykupiona za 30zł domena wyjdzie taniej niż 24na 7 serw (prąd) + koszt serwera

jakbyś chciał kupić serwer domowy + opłacić łącze do sieci powiedzmy 100 Mb/s to TP puściłaby Cię bez butów.

Bo mimo iż cena kompa może być mała to koszt łącza zabiaja… Ostatnio dzwoniłem do TP i łącze 100 mb = 12k zł :))

ja uderzałbym w dedyka.

Myśle że dobry VPSik by wystarczył

VPS nawet z górnej półki ma problem z obsługą 2 serwerów po 20 slotów a chodzi tu jeszcze o inne usługi.

No to prawda.

Ja używałem VPSa dla serwera około 20 slotów do gry GTA IV:MP i radził sobie bardzo dobrze, a były jeszcze droższe opcje.

No ale jeśli do tego dochodzi WWW i FTP no to całkiem prawdopodobne…