Serwer NAS do domu - 800 zł

Dzień dobry.

Poszukuję serwera NAS do domu. Budżet to ok 800 zł bez dysków. Potrzebne miejsce na dwa dyski w mirror mode.

Zastosowania do jakich będzie wykorzystywany:

• serwer FTP
  • przestrzeń na lokalne kopie zapasowe
  • mam konsolę i chciałbym móc odtwarzać na niej filmy bezpośrednio z serwera
  • być może w przyszłości chciałbym, aby był serwerem VPN abym mógł podłączyć się zdalnie do swojej sieci lokalnej
  • ewentualne backupy bazy danych z pracy, nie zajmowałyby dużo miejsca. Do ich wykonania albo używałbym którejś z aplikacji do własnej chmury dostarczonej przez producenta serwera lub jakiegoś innego sposobu, FTP przez SSL (da się bez własnej domeny i przekierowywania portów to zrobić?)

Z tego co widziałem to najpopularniejsze w tym budżecie są QNAP i Synology. z systemem od Syno miałem do czynienia na Xpenology i jest w porządku - jeśli chodzi o rozwiązania QNAP to nie do końca się orientuję jak to wygląda.
QNAP w tych samych pieniądzach ma nieco lepszą specyfikację, m. in. więcej pamięci RAM. Zastanawia mnie tylko czy procesor ARM podoła ze strumieniowaniem multimediów do konsoli/komputera?

Weź pod uwagę Austora dla przykładu https://www.ceneo.pl/42216050.
Według mnie ten producent nieźle popchnął swoje oprogramowanie do przodu i dogonił Synology i Qunapa - jak nie przegonił!

Ostatnio testowałem dwa Nasy Asustora i byłem pod dużym wrażeniem. Sam w domu posiadam Synology, ale jakbym teraz kupował NAS to bym wziął, któryś od Asusa. Bez dwóch zdań!

Jaki to ma OS? Sprzętowo widzę podobny do Synology w okolicach 800 zł, ale QNAP ma lepszą specyfikację.

http://www.asustor.com.pl/produkty/dladomu/dla-domu/#toggle-id-1

1 polubienie

Bazą dla każdego z nasów jest Linux. Webowy interfejs to ADM.

Moje recenzje:

Oczywiście te modele przekraczają Twój budżet, ale możliwości ADM pozostają takie same (nie biorąc pod uwagi ograniczeń procesora).

Hmmm, zapoznam się z materiałami, dzięki. A taki procek i 512 MB RAM to nie za mało do DLNA filmów w FullHD?

Czy QNAP TS-231P lub QNAP TS-228A nie byłby lepszym wyborem?

Jak pisałem wcześniej mam w domu Synology ds216j z 512mb Ramu i dla dlna swobodnie to wystarcza. Prosty domowy Nas.

Rozumiem, to dobrze. W takim razie w sumie zostaje mi dylemat jeśli chodzi o wybór konkretnego z dwóch modeli QNAP - 231P czy 228A. Ten drugi jest świeższy, ale jest mało testów w necie i w sumie nie wiem który jest lepszym wyborem.

Jak różnicy dużej w cenie nie ma to bierz nowszy model - zawsze dłuższe wsparcie. Ja osobiście fanem Qnapa nie jestem :stuck_out_tongue:

Ten nowszy jest tańszy o parę zł, stąd moje dylematy gdzie tkwi haczyk :smiley:

Czemu nie QNAP? W sensie czemu nie jesteś fanem?

Kiedyś mailem okazję testować Qunapa Tas-268.
Brak stabilności, oba systemy mulowate, używanie tego było katorgą. Dlatego :slight_smile:

Ok, dziękuję za porady :slight_smile:

Daj znać co kupiłeś I czy jesteś zadowolony

1 polubienie