Prośba do Was o pomoc. W szczególności do @cyryllo, który jest biegły w OpenMediaVault.
Od kilkunastu dni próbuję na OMV zainstalować klienta hamachi (logmein-hamachi_2.1.0.174-1_amd64.deb) . O ile paczka się instaluje, i tu widać jest wszystko w porządku o tyle za każdym razem gdy próbuję wywołać logowanie dostaję komunikat:
hyperion:/tmp# hamachi attach moj@mail
Hamachi does not seem to be running.
Run '/etc/init.d/logmein-hamachi start' to start daemon.
root@hyperion:/tmp# /etc/init.d/logmein-hamachi start
Starting LogMeIn Hamachi VPN tunneling engine logmein-hamachialready running
starting - success
I tak w kółko. Doczytałem, że jest to problem z tym, że nie ma włączonej obsługi ipv6. I tu zaczyna się mały kosmos. Po zalogowaniu przez WebGIU na serwer, włączam ipv6 na karcie eth0 i dzieją się różne dziwaczne rzeczy. Łącznie z tym, że serwer nie chce wstać, jest Freeze.
Po takim zabiegu jedyne co mi zostawało, to reinstalacja systemu. Aktualnie mam po raz kolejny świeży system i ładnie wszystko poukładane, więc nie chciałbym już go reinstalować. Ma ktoś może jakiś pomysł na instalację hamachi?
Dodam jeszcze, że na mailinie wszystko ładnie mi ruszyło i mam połączenie. Co prawda instalacja była z pliku dla ARM-ów. Tylko z tym OMV tak walczę. Nawet próba wymuszenia poprzez “hamachi set-ip-mode ipv4” kończy się niepowodzeniem.
Jak Debian 7, to faktycznie nie ma systemd. To w takim razie co pokazuje /etc/init.d/logmein-hamachu status? Zajrzyj jeszcze do /var/log, może znajdziesz tam jakieś logi od hamachi. Dlaczego akurat hamachi, skoro istnieją lepsze rozwiązania do VPN?
Dlatego, że stoję za kilkoma NAT-ami a klient od neta radiowego nie potrafi przekierować portu
Myślałem nad OpenVPN-em ale musiałbym mieć większą wiedzę z zakresu pingwina, żeby to dobrze skonfigurować a po drugie, chyba musiałbym mieć jakiś zewnętrzny serwer do którego łączył by się NAS i ja z drugiej strony.
PS.
root@hyperion:/# /etc/init.d/logmein-hamachi status
Usage: /etc/init.d/logmein-hamachi {start|stop|restart|force-reload}
Co ciekawe, na rasppberypi i osmc śmiga aż miło dlatego jestem w ogóle ciekaw dlaczego tu nie chodzi.
Po pierwsze hamachi nie ma się ni jak do omv wiec nie wiem poco mnie wywołujesz. Tutaj jest problem raczej z samym pakietem i jej konfiguracja startu a nie omv
No właśnie powinien, w OMV jest tak, że z poziomu WebGUI jest możliwość włączenia ipv6. Po włączeniu czy to będzie auto, dhcp czy statyczne za każdym razem jest problem i z samym WebGUI i tzw Freeze
Coś nie mogę sobie dać rady z tym hamachi na OMV, w takim razie inne pytanie do Was. Znacie jakieś inne usługi, programy dzięki którym będę mógł zestawić VPN-a z serwerem za kilkoma NAT-ami? Próbowałem również TeamViewer, ale również coś paczka nie działa z ich aktualnej strony.
Nie wiem czy w moim przypadku nie byłby lepszy remote access zamiast site to site. Jedyne co mam na zewnątrz to jedno konto shell-owe na platinum.linux.pl. Próbowałem już robić tunele ssh, ale jest problem w przypadku restartu bądź to u mnie lub na platinum i połączenie się nie zestawiało na nowo. A nie chciałbym wydawać pieniędzy na VPS-a.