Serwer NAS w małej firmie - Synology czy freeNAS?

witam

Jeśli już masz komputer poleasingowy, to możesz wykorzystać FreeNAS. Jeśli chcesz kupić, to przelicz co wyjdzie Cię taniej. Wszystko zależy głównie od potrzeb.

Po prostu NAS daje Ci możliwość wirtualizacji, nie musisz stawiać osobnego serwera do wirtualizacji systemów, możesz to zrobić na NAS, wówczas zamiast stacji roboczych możesz postawić cienkie klienty, a pracownicy mogą się też łączyć zdalnie do systemu prez VPN, który z tego co widzę, ten NAS również oferuje.

Jak pisałem, to zależy od potrzeb i finansów, możesz przeliczyć również zużycie prądu, prawdopodobnie dedykowany NAS zużyje go mniej. Na komputerze masz za to większę możliwości i nie jesteś ograniczony tym co producent zaoferuje. Komputer może pełnić rolę serwera wirtualizacji, routera, firewalla i NAS.

W tek kwestii firma powinna mieć ustaloną politykę bezpieczeństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby hostować stronę czy pocztę na NASie.

Komputer musiałbym kupić. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z FreeNAS i z produkatmi Synology dlatego nie wiem które rozwiązanie byłoby lepsze (stabilniejsze w działaniu).

Patrząc na parametry tego NASa wydawało mi się, że będzie za słaby do wirtualizacji Windows Server 2012, dlatego się troszkę zdziwiłem po co ta funkcja jest w tym NASie.

Czy gdbym złożył komputer na Atomie (lub innym oszczęndym procesorze) jako sytem wirtualizacji zainstalował KVM, router+firewall -> Ubuntu Serwer lub inny linux a NAS jako osobny FreeNAS to wszystko działało by stabilnie?

pozdrawiam

FreeNAS możesz potestować chociażby na VirtualBoksie, a o jednym z NAS Synlogy była recenzja na techit.pl, niestety ja też nie miałem do czynienia z produktami Synlogy, więc zbytnio Ci tu nie doradzę co lepsze, trzeba by było przetestować oba rozwiązania.

Na pewnie nie na Ubuntu Server, ten system nie nadaje się do zastosowań serwerowych, ostatnio testowałem działanie Xen pod Debianem Wheezy i Ubuntu 12.10, niestety Ubuntu się sypało przy zwyczajnym restarowaniu sieci. Podejrzewam, że jeśli nie obciążysz tego zbyt mocno i serwer będzie wyrabiał, to powinno to działać stabilnie. Pamiętaj, że KVM wymaga sprzętowego wsparcia dla wirtualizacji.

Dzięki roobal za odpowiedzi. Zrobię tak jak radzisz - potestuje FreeNASa może też OpenMediaVault i zobaczę co z tego wyjdzie :wink: