Serwer nie widzi routera


(Rmuszynski1) #1

Witam mam następujący problem z siecią komputerowa w sieci jest ok. 15 komputerów + serwer

internet jest neostrady udostępniany przez router linksys umieszczony w innym pomieszczeniu wraz z jednym PC niż 14 pozostałych komputerów, kabel sieciowy podłączony jest z routera do gniazda sieci zainstalowanej w całym budynku oraz podłączony jest do routera jeden komputer kablem rj45(na nim działa internet-konfiguracja tego PC to 192.168.1.101, ip routera to 192.168.1.1), problem jest w tym ze serwer nie widzi routera o ip 192.168.1.1 nawet jeśli skonfiguruje go ustawieniami: IP 192.168.1.102 brama 192.168.1.1 itd. przez co serwer nie może udostępniać na pozostałe 14 komputerów w tym samym pomieszczeniu, wiem ze router powinien być podłączony bezpośrednio do serwera ale nie moja w tym wina, połączenie router - serwer odbywa się poprzez switch, router jest umieszczony około 20m od pomieszczenia w którym znajduje się router,

jeśli ktoś mógłby mi pomoc proszę o pomoc,

wygląda to mniej więcej tak

schemaab.jpg


(Art Tur) #2

Konfiguracja wygląda OK. Sprawdź jeszcze maskę podsieci. Musi być taka sama jak na routerze. Jaki masz system na serwerze? Może kabelek źle zarobiony. Sprawdź testerem albo omomierzem, ewentualnie jakimś innym na 100% działającym kablem.


(Drobok) #3

Niech mnie ktoś zweryfikuję bo ja nie pamiętam, ale jeśli masz wyłączone dhcp w routerze działa on jak switch przez co połączenie router switch musiałbyś mieć kabla crosa (nie na 100%)


(Art Tur) #4

W mojej sieci DHCP na routerze mam wyłączony. IP przydziela serwer. Kable mam niescrosownane i wszystko działa.

Kable krosowany stosujemy do połączeń:

  • Przełącznik z przełącznikiem

  • Przełącznik z koncentratorem

  • Koncentrator z koncentratorem

  • Router z routerem

  • Komputer z komputerem

  • Komputer z routerem

Tutaj komp do routera idzie przez switch więc raczej powinien być prosty.


(Bor1904) #5

należy pamietac ze to co sie zwykło nazywać routerami to router z wbudowanym switchem. To apropo teorii, a w praktyce 90% urządzeń sieciowych ma Auto MDI-MDIX i kabel nie ma znaczenia.

pozdrawiam


(Rmuszynski1) #6

maska podsieci jest taka sama,

zainstalowany windows na serwerze to windows server 2003,

dodam ze wcześniej wszystko działało, jednak gdy serwer został wyłączony na jakiś czas i włączony ponownie to przestało działać

nie mam pojęcia co może być źle, jakieś inne pomysły ?


(Bor1904) #7

"problem jest w tym ze serwer nie widzi routera"

co przez to rozumiesz ?

"przez co serwer nie moze udostepniac na pozostale 14 komputerow "

do czego serwerowi router, aby coś w LANie udostępniać ?

jeżeli nie widzi routera w innym pomieszczeniu to może widzi pecety w tym samym ?

co daje ping z serwa na jego własne IP ?

pozdrawiam


(Rmuszynski1) #8

serwer nie widzi routera: chodzi mi o to ze router jest podłączony do połączenia internetowego i udostępnia je na cala siec, i dlatego inne komputery nie maja internetu

serwer pinguje pozostałe komputery w pomieszczeniu

ping z serva na własne ip (ip servera) daje odpowiedz


(Bor1904) #9

to jest problem z routerem czy serwerem.

piszesz że odpowiedzialny za dostep do internetu jest router

a kompy nie mają dostepu do internetu bo serwer nie działa.

To serwer czy router zapewnia dostep do internetu ?

Co to za serwer ? Jakiś dostepowy? uwierzytelniający z bazą klientów ?

czy serv pinguje PC 15 ? jeżeli nie to raczej połączenie miedzy routerem a switchem w drugim pomieszczeniu padło.

PS:Nie wiem czemu ale ja musze 5 razy czytać co piszesz aby domyślić sie o co Ci chodzi.

Może staraj się pisać i potem czytać co piszesz.

pzdr


(roobal) #10

Serwer jest serwerem czy serwerem i robi również za router?

Ja nawet po 5 razach nic z tego nie rozumiem a obrazka to kompletnie nie rozumiem :slight_smile:


(Airborn) #11

rafmus90 , na forum obowiązują zasady pisowni języka polskiego, włącznie z polskimi znakami diakrytycznymi. Proszę poprawić wszystkie swoje posty.


(Rmuszynski1) #12

czyli router udostępnia połączenie internetowe (neo), który to router jest podłączony do sieci w całym budynku, kable tej sieci schodzą się w jednym miejscu czyli podłączone są do switcha, (patrz rysunek, switch znajduje się w tym samym pomieszczeniu co serwer),

serwer podłączony jest pod switch kabelkiem rj-45,

na serwerze są 2 karty sieciowe, jedna jest wykorzystywana właśnie do podłączenia serwera pod switch(czyli aby odbierać sygnał internetowy z routera, a druga jest tak skonfigurowana aby komputery w pomieszczeniu w którym znajduje się serwer mogły odbierać sygnał internetowy z serwera,

serwer to sbs2008,

serwer nie pinguje PC15 ani routera,

wiem ze to jest lekko skomplikowane do rozszyfrowania ale wytłumaczyłem to tak jak należy wystarczy się skupić

serwer jest serwerem, który udostępnia neostradę udostępnianą serwerowi poprzez router, a ten serwer udostępnia ten internet otrzymany od routera czternastu pozostałym komputerom, i problem jest właśnie w tym, że serwer nie pinguje routera przez co nie ma internetu na serwerze i pozostałych 14 komputerach

lol


(Bor1904) #13

gdyby tak było to nie miało by to sensu. po co sieć rozdzielić na switchu wbudowanym w router aby na koniec to wszystko zbiegło się na innym switchu ??? (tego tez nie widać na rys.)

najważniejsze pytanie : czy to jest zarządzalny switch ? rouzumiem że tak ? (pytam o VLANy)

czy komputery w tym pomieszczeniu mają ustawioną bramne na serwer czy router?

i jeszcze wiele wiele pytań ale to sie mija z celem :(:frowning:

pzdr

PS najfajniej by było gdyby na rysunku pojawiło się wiecej szczegółów. modele urządzen, porty, adresacja oraz aby przy przedstawianiu topologii chociaż nieco nawiązywać do ogólnie przyjętych kanonów.


(roobal) #14

Czyli serwer jest również uproszczonym routerem. Wykluczyłeś może awarie sprzętową switcha? Sprawdź jeszcze może konfigurację zapory sieciowej serwera. I rozumiem, że ta druga karta sieciowa, udostępniająca połaczenie tym 14 komputerom ma przypisany adres z podsieci 192.168.28.0/24? I czy przypadkiem to serwer nie powinien zaczynać adresów od 192.168.28.1?

Pozdrawiam!


(Rmuszynski1) #15

dokładnie jest tak jak napisałeś

switch jest w 100% sprawny

może jakiś kabel router- switch nie działa ?


(Sitemaster) #16

rozumiem, że połączenie ma postać:

router -> switch <-> serwer

switch <-> sieć

komp bezpośrednio wpięty do routera jest ok, zakładam że z konfig samego routera jest ok i ten komp też by działał z innym ip np serwera - czyli 192.168.1.102

No ale serwer będący już za switchem nie działa. Pytanie, czy któryś z kompów w sieci działa na ip 192.168.1.10x ?

Jeżeli tak, to problem z serwerem, jeżeli nie, to sp... połączenie na linii router-switch lub skopana sieć.

Swoją drogą, to ja bym podłączył w kolejności router-serwer-switch-sieć.

No chyba, że ja czegoś tu nie zrozumiałem. Bo przyznam, czytać tego mi się 10x zwyczajnie nie chce.


(Rmuszynski1) #17

switch jest zarządzalny ,

komputery w tym pomieszczeniu maja ustawioną bramę na serwer

może ten obrazek ułatwi ci sprawę

siec.png

-- Dodane 20.09.2010 (Pn) 22:41 --

właśnie taką ma postać to połączenie

żaden z kompów nie działa na takich adresach

i tak powinno być ale, że taki bajzel w tej sieci to zasługa kilku niepowołanych osób do takiej pracy..


(Sitemaster) #18

jeżeli żaden z kompów podłączonych do switcha nie działa na adresacji 192.168.1.10x i bramie 192.168.1.1 to jak wcześniej pisałem- najpewniej skopane będzie połączenie router-switch. Może źle kabel zarobiony?.

Najlepiej z lapkiem sprawdzać po kolei, wpinasz lapka w miejsce switcha i sprawdzasz czy pinguje -jeśli nie, winny przyłacz. Jeśli tak, idziesz dalej, wpinasz swicha, do niego bezpośrednio lapka i sprawdzasz czy pinguje. Jak nie, to winny switch. Jak tak, to idziesz dalej...

Czyli prosta droga eliminacji :wink:


(Bor1904) #19

Już jestem zmęczony, ale coś mi się nie podoba z bramą na serwerze.

Dlaczego serwer ma dwie bramy ?

To jest router szczątkowy i łączy się z resztą za pomocą jednego routera.

Ten serwer powinien mieć tylko jedną bramę tzn ten router od neo i na serwerze powinno zostać włączone przekazywanie pakietów między sieciówkami.

pzdr

PS przedmówca dobrze prawi. Jak nie wiadomo który kawałek sieci nie działa-szukając uszkodzeń fizycznych to ping ping ping


(Sitemaster) #20

Podobnie jak koledze bor1904 też mam pewne wątpliwości co do konfiga, ale...

Niezależnie od ustawień 2giej sieciówki serwer powinien mieć neta bo ciągnie go na pierwszej. A jeżeli nie ma, to jakaś przeszkoda na drodze.

Podobnie kompy w sieci jeżeli by były skonfigurowane pod router, to powinny mieć neta, a z tego co napisałeś nie mają - więc jak wyżej.

Co do sieci i neta (przez serwer), to jak napisał bor1904, na serwerze powinno być raczej walnięte udostępnianie połączenia.

O ile dobrze pamiętam, po włączeniu udostępniania, druga sieciówka domyślnie otrzymuje ip 192.168.0.1 (i to jest brama dla kompów w sieci) -no chyba ze coś mi się pochrzaniło.

Szczerze, to mam sporo bardzo absorbujących spraw na głowie i od tego obrzęk mózgu :smiley: nie mam siły myśleć.

Tak czy inaczej, patrz na początek posta. Najlepiej sprawdź instalacje segment po segmencie droga eliminacji. Sprawa samego udostępniania martw się na samym końcu.