Serwer plików - Jaka płyta główna oraz kontroler RAID?

Witam.

Poszukuję płyty głównej. Będę budować storage do domu. Na fozycznej jednostce będzie osadzony VMWare ESXi a tam Linux/Windows gdzię będzie zrobiony NFS plus pare innych wirtualnych maszyn.

1. pod procesor INTEL

2. Wspiera sprzętowo wirtualizację VT/HT

3. Sprzętowy raid (do ilu dysków taki raid wspiera ?)

4. Jak największ ilość portó SATA II / SATA III (min 6)

5. Dobrym plusem by była zintegrowana karta graficzna

6. Wspiera najnowsze pamięci RAM DDR III ?

Pozdrawiam oraz czekam na propozycje.

Bardzo mi zależy na waszej pomocy, gdyż ta płyta główna stanowi fundament

Czy chcesz, żeby to był sprzęt “server class” czy desktopowy?

Dla większej ilości dysków polecam kupić osobny kontroler.

Nie chce mieć “suszarki” w pokoju, a z racji zabezpieczenia, szybkości dostepu do danych postanowiłem cośz tym zrobić, takze raczej desktop.

Co do dysku i kontrolera, chcesz powiedziec że obecni producenci płyt głównych nie oferują w pełni działających hardware raid ?

oraz dlaczego lepiej dedytkowany orazco proponujesz.?

Oczywiście, że działa sprzętowy RAID, ale 6-7 dysków to może być mało na storage… Jeśli ci wystarczy.

Procesor bierzesz desktopowy czy jakiegoś Xeona?

rufi86 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Temat postu edytowałem. Mam nadzieję że już jest ok…

Ok zatem …

Wczoraj po nieco głebszej analizie zacząłem myśleć na konkretnym RAIDem jaki chce, nie jestem pewien czy to słuszna decyzja albo czy dobrym i optymalnym rozwiązaniem było by zrobić RAID1 z 4 desków oraz drugi RAID1 z 2 dysków

LP. 1 RAID1 2x2 dysk 2 TB ? na storage ?

LP.2 RAID1 1x1 dysk 1/2 TB ? na sam system operacyjny wirtualnych maszyn

Co do procesora…

Raczej i5/i7 z racji ceny …

O ile w drugim przypadku popieram RAID1, to w pierwszym lepszy mógłby być RAID10 lub RAID5.

Ile ma być docelowo tych wirtualnych maszyn? Na sam storage i 1/2 VM nie ma sensu przepłacać i brać np. i7.

Polecam wziąć jakąś stabilną płytę główną i do niej coś takiego:

http://allegro.pl/kontroler-pci-raid-0- … 50009.html