Serwer plików oraz związany z tym problem z SAMBą

Witam

Na serwerze zainstaluję (chciałbym zainstalować Ubuntu 09.10 server).

Komputery, które łączyć się będą z nim będą wyposażone w Windows XP proffesional.

Mam podstawowe i zasadnicze pytanie: co i jak zrobić aby dysk serwera był widoczny na moich komputerach roboczych z Windows XP???

Jeśli ktoś może pomóc bardzo bym prosił o cenne wskazówki (w tej kwestii jestem zielony) :slight_smile:

Pozdrawiam

Słowo kluczowe samba. Więcej ci nie powiem, bo nigdy się tym nie bawiłem, ale jest to narzędzie do udostępniania dysku tak aby windows je widział jako dyski sieciowe. Są jeszcze inne sposoby np. serwer ftp.

A co należy zrobić w Windows XP aby system widział dysk serwera pracujący na linuxie.

Należy wybrać otoczenie sieciowe???

ted07 , wydzielono. Nie dopisuj się do cudzych tematów.

w sambie definiujesz nazwe widziana pod windowsem

potem albo dajesz w windowsach

\nazwa\udzial - w uruchom

albo klikasz prawym klawiszem na ikone “moj komputer” i mapuj dysk sieciowy

wybierasz litere dysku, w polu folder wpisujesz:

\nazwa\udzial

zaznaczasz pod spodem polacz ponownie po zalogowaniu

koniec

co do samby nie jest ona trudna do podstawowej konfiguracji wiec poczytaj tylko w googlach troche

1. Jeżeli SAMBa jest poprawnie uruchomiona, to czy na komputerze kliencie dysk sieciowy jest cały czas widoczny i możliwy do użycia?

2. Co należy zrobić aby każdy użytkownik mógł się logować do własnego katalogu na serwerze? Czy należy skonfigurować SAMBę czy jakiś inny program w tym celu?

odp

1 - tak

2 - wpisz w google samba i logowanie

jest duzo tutoriali i poradnikow

np.

http://bofh.vt.pl/samba/

Dzięki za super poradnik, muszę się z nim zapoznać i zastosować podane w nim wskazówki. :slight_smile:

W pliku /etc/samba/smb.conf ustawiasz wszystko co dotyczy serwera plików Samba. Ustawiasz tam nazwę grupy roboczej, zezwalasz lub blokujesz hostom dostęp do zasobów itp.

Podpowiem jeszcze tylko tyle, że aby mieć dostęp do dysku sieciowego Linuksa bez potrzeby podawania hasła, to powinieneś zmienić linijkę:

# security = user

na

security = share

Pozdrawiam!

Mam jeszcze jedno ptanie:

Plik /etc/samba/smb.conf jest jeden.

I w tym pliku podaję jaki użytkownik ma dostęp do jakiego katalogu. A co wtedy jak mam kilku dziesięciu użytkowników i chcę aby każdy miał swój katalog. Gdzie to ustawiam w jakiej sekwencji przecież plik /etc/samba/smb.conf jest jeden.

Jak tą sprawę rozwiązać, gdzie i co należy zmienić???

Plik wystarczy jeden, to w pliku określasz co, jak i dla kogo ma być udostępnione i z jakimi prawami do pliku na takiej zasadzie:

[zasób]

path = /home/sciezka/do/katalogu/udostepnionego

volume = grupa

comment = Katalog dla wszystkich

browseable = yes

create mode = 0770 # tu ustawiasz prawa do pliku.

directory mode = 0770 # tu ustawiasz prawa do katalogu.

write list = @grupa

oplocks = True

level2 oplocks = True

Pozdrawiam!

Sorry ale jednej sprawy nie kumam.

Mam komputery np. komp1, komp2, komp3

W którym miejscu SAMBy ustawiam dla nich katalogu do których będą mieć dostęp???

Zakładam, że każdy z komputerów ma inny katalog.

Jeśli mogę prosić o objaśnienie będę wdzięczny :wink:

Zamiast wybierać otoczenie sieciowe ( bo nNetBIOS zadziała albo sięzawiesi albo … )

Start -> uruchom -> \nazwa_serwera_samba

nazwa_serwera_samba - to to co wpisałeś w smb.conf dla netbios name = SAMBA

Według mnie dla Ciebie lepszy byłby FreeNAS sam używam i polecam, banalna konfiguracja, oczywiście lang PL.

Dodam że nie widzi dysków bardzo starych Seagate 6.4GB, 4GB, 2GB i najmniejszych czyli 1GB :wink:

Sprawdziłem to na własnej skórze, natomiast najlepiej czyta dyski Samsunga, IBMa i inne.