Słowo kluczowe samba. Więcej ci nie powiem, bo nigdy się tym nie bawiłem, ale jest to narzędzie do udostępniania dysku tak aby windows je widział jako dyski sieciowe. Są jeszcze inne sposoby np. serwer ftp.
Jeżeli SAMBa jest poprawnie uruchomiona, to czy na komputerze kliencie dysk sieciowy jest cały czas widoczny i możliwy do użycia?
Co należy zrobić aby każdy użytkownik mógł się logować do własnego katalogu na serwerze? Czy należy skonfigurować SAMBę czy jakiś inny program w tym celu?
W pliku /etc/samba/smb.conf ustawiasz wszystko co dotyczy serwera plików Samba. Ustawiasz tam nazwę grupy roboczej, zezwalasz lub blokujesz hostom dostęp do zasobów itp.
Podpowiem jeszcze tylko tyle, że aby mieć dostęp do dysku sieciowego Linuksa bez potrzeby podawania hasła, to powinieneś zmienić linijkę:
I w tym pliku podaję jaki użytkownik ma dostęp do jakiego katalogu. A co wtedy jak mam kilku dziesięciu użytkowników i chcę aby każdy miał swój katalog. Gdzie to ustawiam w jakiej sekwencji przecież plik /etc/samba/smb.conf jest jeden.
Jak tą sprawę rozwiązać, gdzie i co należy zmienić???
Plik wystarczy jeden, to w pliku określasz co, jak i dla kogo ma być udostępnione i z jakimi prawami do pliku na takiej zasadzie:
[zasób]
path = /home/sciezka/do/katalogu/udostepnionego
volume = grupa
comment = Katalog dla wszystkich
browseable = yes
create mode = 0770 # tu ustawiasz prawa do pliku.
directory mode = 0770 # tu ustawiasz prawa do katalogu.
write list = @grupa
oplocks = True
level2 oplocks = True